Kultura
2567 prikaza

Tko je Chris Marcich, novi ravnatelj HAVC-a?

Chris Marcich
Screenshot Youtube
Biografija Chrisa Marcicha doista zvuči moćno, godinama se bavi lobiranjem u filmskoj industriji po svijetu, što bi hrvatskoj kinematografiji moglo donijeti niz benefita

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije.

Predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić rekao je u ponedjeljak, nakon sjednice Upravnog odbora, da je Marcich izabran u mandatnom razdoblju od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

O njegovom izboru, ustvrdio je, "odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi".

A biografija Chrisa Marcicha doista zvuči moćno. 

Rođen je 1955. godine, a odrastao je i školovao se u Americi. Nakon diplome na ekonomskim i političkim znanostima na University of Wisconsin u Madisonu, magistrirao je međunarodne odnose na Georgetown Universityju u Washingtonu. Prvi posao bio mu je na mjestu savjetnika u američkome Ministarstvu gospodarstva u vrijeme Jimmyja Cartera, a na tome mjestu ostao je pet godina, do 1985.

Danilo Šerbedžija Danilo Šerbedžija Kultura "Hasanbegoviću nije bilo jasno da se u kulturu ulaže bez uvjetovanja"

Projekti koje je uspješno provodio doveli su ga do imenovanja u Ministarstvo vanjske trgovine SAD-a. Idućih deset godina obnašao je razne odgovorne dužnosti, pa je tako u ministarstvu bio ravnatelj zadužen za poslove sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, zatim trgovinski predstavnik u Misiji SAD-a pri Europskoj zajednici, zatim načelnik Sektora za Europu, pa pomoćnik ministra za pitanja okoliša i na kraju pomoćnik ministra za Europu, Afriku i Bliski istok.

U jednom razgovoru prije nekoliko godina za Politico rekao je: "Bio je to posao iz snova. Bio sam odgovoran za sve trgovinske pregovore između Europe i SAD-a i uživao sam u tome". No onda je 1995. godine prešao u privatni sektor i prvi put se upoznao s filmskom industrijom.

Počeo je raditi za MPA - Motion Picture Association, koji objedinjuje šest glavnih holivudskih filmskih studija: Paramount, Sony, Universal, Fox, Disney i Warner Brothers. Postao je glavni čovjek njihova ureda u Bruxellesu.

"Ovo je bio savršen posao, ali je došao prerano, no rekao sam: 'Sad ili nikad'."

Nije imao iskustva s filmskom industrijom, pa je i sam priznao da je to "bila strma krivulja učenja".

"Razumio sam kulturnu komponentu filma i uživao sam u filmu, ali to je bilo sve."

U to vrijeme Hollywood je želio poboljšati svoj odnos s Europom nakon dugog razdoblja sukoba zbog toga predstavlja li kino i film iznimku u trgovačkim odnosima. Je li film roba ili kulturno dobro?

"Sad je postojao interes za konstruktivnijim pristupom", rekao je tad Marcich, koji je dobio zadaću repozicionirati briselski ured.

Okupio je tim od 20 ljudi, a glavno područje djelovanja bilo je lobiranje na razini država članica i cijele EU te zaštite sadržaja, borba protiv pirata i sudske parnice. Za MPA je radio više od 20 godina - sve do 2016., a završio je na poziciji predsjednika i koordinatora globalnih međunarodnih poslova, i to praktički za cijeli svijet. MPA je napustio da bi se pridružio obitelji u Hrvatskoj. Naime, supruga Chrisa Marcicha je Maja Bakran Marcich, trenutačno najviše pozicionirana Hrvatica u institucijama Europske unije.

Kao nestranačka diplomatkinja godinama je radila u Bruxellesu u Hrvatskoj misiji pri EU, a od 2016. postala je zamjenica glavnog ravnatelja Opće uprave za promet u Europskoj komisiji. Kako piše u njegovoj dostupnoj biografiji, Chris Marcich od 2012. godine je i predsjednik izvršnog odbora švicarske agencije AGICOA. Riječ je o udruzi audiovizualnih producenata, udruženja proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima.

AGICOA pregovara s platformama za retransmisiju te prikuplja i distribuira naknade producentima i autorima. Njegov zadatak je, kako je napisao u CV-u, razvijanje konsenzusa o strateškim i operativnim prioritetima, vođenje pregovora, vanjsko zastupanje te zakonodavne aktivnosti, rad s institucijama EU, uz blisku koordinaciju s europskim organizacijama proizvođača, autora i izvođača.

Zlatko Hasanbegović na desničarskom prosvjedu 1998. Josip Mlakić Top News Navali, narode! Pustošenje hrvatske kulture u završnoj fazi

Osim hrvatskog i engleskog, Marcich govori francuski, talijanski i španjolski jezik, no ono što je najvažnije, za sebe je napisao u biografiji da je uspješan međunarodni pregovarač s dugogodišnjim iskustvom u zastupanju pred međunarodnim i nacionalnim tijelima te vođa tima, ali i menadžer s dokazanim uspjesima u audiovizualnom sektoru.

Na funkcijama koje je dosad obavljao zasigurno je ovladao i vještinom spajanja strateške vizije i pragmatičnog pristupa problemima. Kako je rekao u razgovoru, dok je još radio za Motion Picture Association: "U konačnici, cilj je pomoći onima koji rade iza kamera jer je to vrlo složeno, višedimenzionalno poslovanje, o kojem ljudi obično tako ne razmišljaju".

Stoga bi Marcich mogao biti upravo ono što traže i producenti i redatelji u Hrvatskoj - čovjeka koji ima menadžerske sposobnosti, razumije filmsku proizvodnju i njezine specifičnosti te je iznimno cijenjen u međunarodnoj audiovizualnoj industriji. Nije vezan ni uz stranke ni uz politiku, karijeru je gradio u inozemstvu i zna kako se raspolaže budžetima. Sve te vještine bit će mu itekako potrebne kad početkom svibnja sjedne u fotelju ravnatelja HAVC-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.