Znanost
138 prikaza

Veliki investitori pokrenuli kampanju ograničavanja antibiotika u hrani

Žena u trgovini kupuje hranu
Thinkstock
Taj korak uslijedio je nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se svijet kreće prema postantibiotskom razdoblju u kojem se mnoge infekcije više neće moći liječiti zbog prekomjerne upotrebe antibiotika

Više od 50 ulagača koji upravljaju imovinom vrijednom više od 1,41 bilijuna dolara pokrenuli su inicijativu za ograničavanje korištenja antibiotika u mesu i peradi koje koristi deset najvećih američkih i britanskih restoranskih lanaca među kojima su i McDonalds, Domino's Pizza Group i Wendy's.

Velike investicijske kuće u ožujku su u pismu pozvale velike restoranske lance da utvrde rokove za prestanak korištenja antibiotika u hrani koju koriste u svojoj proizvodnji.

Taj korak uslijedio je nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se svijet kreće prema postantibiotskom razdoblju u kojem se mnoge infekcije više neće moći liječiti zbog prekomjerne upotrebe antibiotika.

Osamdeset posto antibiotika koji se koriste u SAD-u daje se stoki, objavila je udruga investitora dodajući da izbjegavanje suprotstavljanja neodgovornom trošenju antibiotika ugrožava kako zdravlje tako i profite.

"Te velike prehrambene tvrtke ključni su dio naših mirovinskih i štednih fondova pa se radi o razumnom upravljanju rizicima kada tražimo da iznesu plan rješavanja toga pitanja", kazao je Jeremy Coller, vodeći stručnjak u investicijskoj kući Coller Capital.

"Svijet se mijenja, propisi o upotrebi antibiotika postrožit će se a potrošači se okreću od hrane proizvedene u tvorničkim farmama. Kao upravitelji tih prehrambenih tvrtki i odgovorni ulagači želimo zaštiti i ljudsko zdravlje i vrijednost dioničkih udjela".

Prema udruzi investitora infekcije koje se ne mogu više liječiti zbog otpornosti na raspoložive antibiotike rezultirat će gubicima od sto bilijuna dolara u svijetu do 2050.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.