Kultura
193 prikaza

Umjetnik kaže da će sakriti slavni spomenik u Parizu

Slavoluk pobjede
1/2
STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
Trebat će mu 270.000 četvornih metara tkanine, kojom bi se moglo prekriti 40-ak nogometnih igrališta

Monumentalni projekt poklopit će se s velikom izložbom u Centru Pompidou koja će se fokusirati na umjetničko djelovanje Christa i njegove pokojne supruge Jeanne-Claude u vrijeme dok su živjeli u Parizu.

Bugarsko-američki konceptualni umjetnik Christo, poznat po golemim pop-artističkim instalacijama te po umatanju i pakiranju čitavih građevina u raznovrsne materijale, iduće godine kani omotati pariški Slavoluk pobjede u oko 270.000 četvornih metara plave tkanine koja se može reciklirati, pišu francuski mediji. To je površina od otprilike 40 nogometnih igrališta.

Christo je odobrenje za umatanje slavnog spomenika dobio od francuske vlade i od Centra za nacionalne spomenike, a proces će trajati punih 14 dana, od 6. travnja do 19. travnja 2020.

Prostor u podnožju i ispod slavnoga luka, poput groba nepoznatom vojniku, ostat će 'slobodan' i dostupan za razgledanje tijekom cijeloga navedenog razdoblja.

Slavoluk pobjede | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Projekt, pod službenim nazivom "L'Arc de Triomphe, Wrapped" financirat će se iz sredstava prikupljenih od prodaje Christovih kolaža, skica, maketa i studija za projekt, bez ikakvih javnih ili privatnih donacija. 

Omotavanje zgrada i spomenika u tkaninu ili u plastiku, od pariškog Pont Neufa do berlinskog Reichstaga, zaštitni su znak Christova i Jeanne-Claudeina umjetničkog djelovanja. Bili su nerazdvojni privatno i kao umjetnički par sve do Jeanne-Claudine nenadane smrti od aneurizme 2009.

Christo je nastavio s monumentalnim projektima pa je u lipnju prošle godine u Londonu izložio instalaciju pod nazivom "Mastaba". Na jezeru Serpentine postavio je 20 metara visoku i 40 metara dugačku instalaciju sastavljenu isključivo od barela i limenih bačvi za naftu. Bareli su, kad je u posrijedi materijal, jedna od Christovih opsesija.

Christo - instalacija | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Prije tri godine, instalacijom "The Floating Piers" postavljenoj na jezeru Iseo, Christo je povezao talijanski otok Isolu s kopnom te u dvotjednom razdoblju znatiželjnicima omogućio da se osjećaju kao da hodaju po vodi. "The Floating Piers" je bio dugačak 4,5 kilometara, a osim na površini jezera, 16 metara dugačke žarkožute staze bile su postavljene i po dijelovima obiju obala.

Torinsko sveučilište umjetniku je 2017. dodijelilo počasni doktorat. 

"Ne mogu vam objasniti svoju umjetnost. Sve što profesionalno radim je zapravo iracionalno i beskorisno. Stvaram stvari koje nemaju funkciju, osim možda da pruže zadovoljstvo", rekao je nedavno Christo, dodajući kako ipak smatra da je iznimno odvažno stvarati umjetnost koja ne traje te od koje ostaju samo skice i fotografije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.