Kultura
875 prikaza

Umro je Predrag Matvejević, poznati hrvatski intelektualac

Predrag Matvejević
Grgur Zucko (PIXSELL)
Bio je doista svestrani intelektualac i lingvist, a posebno se isticao poznavanjem francuskog jezika

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla Predrag Matvejević.

Informacija je za N1 potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Kako doznaju, njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od najvažnijih intelektualaca Balkana, ali i Europe, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Bosanskohercegovački pisac, hrvatski i talijanski državljanin, jedan od najpoznatijih publicista u jugositočnoj Europi Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 1932. godine. Tu je završio pučku i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao romanistiku. Završio je taj studij u Zagrebu.

Njegovi kolege kažu da je francuski jezik znao bolje nego mnogi profesori. Na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967, a 1994. stekao pravo redovne profesure.

Predrag Matvejević | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)

Jedan je od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Mediteranski brevijar tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.

Nekadašnji član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine bio je član i Savjeta lijevo orijentiranoga časopisa Novi Plamen. 

Bio je počasni i doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu te predsjednik Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku spram Sredozemlja Europskoga povjerenstva.

Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

Veliki odjek u javnosti, kakav je izazvao tekst Naši talibani, imali su za suđenja objavljeni kritički esej prof. dr. Zdravka Tomca s naslovom Predrag Matvejević zastupa velikosrpska četnička stajališta i članak Darka Kovačića Matvejevićeva vješala za hrvatske književnike.

Sarajevo | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Posljednjega dana u srpnju 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo Predraga Matvejevića proglasilo je počasnim građaninom. U obrazloženju je navedeno kako je "kao književnik i esejist učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH".

Predrag Matvejević odrastao je uz oca Vsevoloda Matvejeviča, rođenog u ukrajinskoj luci Odesi, koji je bio boljševičkih uvjerenja. Nakon  povratku iz  zarobljeništva u Njemačkoj 1945. Godine, Vsevolod je bio sudac u Mostaru. 

Hvalio je SSSR iako su mu otac i brat umrli od gladi u Gulagu. Majka Predraga Matvejevića Angelina, rođena Pavić, je Hrvatica, bila je gorljiva katolkinja. Njeno katolištvo nije bitno utjecalo na sinov odgoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.