Kultura
2943 prikaza

Djela za pamćenje čovjeka koji je seks uveo u dnevnu sobu

Karikature Davora Štambuka
1/14
Davor Štambuk
Slavni karikaturist obilježio je čitavu jednu epohu hrvatske umjestnosti

Prije nešto više od deset godina za Nacional je zafrkantski objašnjavao da je bio prvi seksualni emigrant s prostora bivše Jugoslavije. Zapravo je ljubav prema jednoj Francuskinji bila ta koja ga je ponukala da 1963. u svojoj 29. godini odseli u Pariz, grad u kojem je do kraja razvio briljantni dar za karikaturu i humor, ostavivši svojom karijerom od 55 godina trag i u hrvatskoj i u europskoj kulturi.

Davor Štambuk | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

"Vječni splitski mladić" Davor Štambuk preminuo je u svojoj 84. godini i iza sebe je ostavio opus nad kojim su se tijekom desetljeća prolile stotine litara suza. Od smijeha, dakako. Izlagao je diljem svijeta; od Zagreba, Splita, Beograda, Nairobija, Lyona, Pariza, Ženeve... No ono najvažnije ostat će u sjećanju milijuna ljudi koji su vidjeli njegov rad.

U galeriji pogledajte neke od majstorskih radova po kojima ćemo ga pamtiti.

1/14
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DajanaSt 16:34 07.Ožujak 2018.

    Počivajte u miru šjor Davore!