Kultura
4915 prikaza

Van Gogh je prodao više od jedne slike i bičevao se kad ne bi dovoljno učio

Vincent Van Gogh
Wikipedia
Stručnjaci iz Van Goghovog muzeja otkrili su nekoliko manje poznatih priča o životu velikog nizozemskog umjetnika

Svi znaju njegovu 'Zvjezdanu noć' i 'Suncokrete', te kako si je odsjekao uho. No osobe koje rade u muzeju Van Gogh znaju gotovo sve o istoimenom velikom umjetniku.

Kao dio ovogodišnjeg obilježavanja 125. godišnjice od njegove smrti, amsterdamski muzej otvorio je veliku izložbu 'Munch: Van Gogh', koja predstavlja rame uz rame nizozemskog i norveškog umjetnika, kako bi dokazali kolike su sličnosti u njihovom radu. 

Vincent Van Gogh | Author: Wikipedia Wikipedia

Iščekujući navedenu izložbu, Van Gogh muzej je Huffington Postu omogućio komunikaciju s njihovim brojnim zaposlenicima, među kojima i s Teiom Meedendorpom, glavnim istražiteljem muzeja, i Willemom van Goghom (rođenim kao Vincent), ambasadorom muzeja i potomkom velikog slikara, koji je odrastao u kući u kojoj su na zidovima bile obješene Vincentove slike.

Evo nekoliko detalja koje je ovaj informirani dvojac otkrio, a s kojima većina ljudi sigurno nije upoznata:

1. Suprotno raširenom vjerovanju, van Gogh je tijekom života prodao više od jedne slike i nije slikao sa svijećama na glavi

Meedendorp tvrdi da svi istraživači života i rada van Gogha znaju da je on prodao nekoliko djela prije smrti.

Ovaj mit pridonosi tome da se na van Gogha gleda kao na neshvaćenog i necijenjenog umjetnika za vrijeme života, što uopće nije istina. Naime, mnogi zaboravljaju da se on počeo baviti umjetničkim radom tek 10 godina prije nego što je počinio samoubojstvo, a i tako je uvijek bilo (ali i dalje jest) potrebno da prođe neko vrijeme prije nego umjetnik postane toliko poznat da počne prodavati svoja djela. 

Također, mit da je po noći slikao sa svijećama postavljenim na šeširu nema veze s istinom. Naime, van Gogh je 'Zvjezdanu noć' slikao uz svjetiljku, a ne sa svijećama na šeširu, kako je napisao francuski novinar Gustave Coquiot u knjizi o van Goghu 1922. godine, zbog koje se i proširio ovaj mit.

Vincent Van Gogh | Author: Wikipedia Wikipedia

2. Mladi Vincent redovito je pokušavao u školi. umjesto zadaće (koju ne bi napisao), predati cvijeće

Van Gogh nikad nije imao volje za pisanjem zadaća. Za vrijeme studija teologije u Amsterdamu, nimalo nisu ga zanimali kolegiji koji su bili važni za buduće svećenike, poput latinskog, grčkog i matematike. 

Jedan njegov profesor poslije je prepričao da je točno znao je li Vincent izvšrio zadatke ili ne, jer bi ukrao cvijeće na groblju i donio ga sa sobom na  predavanje, svaki put kad nije napravio sve što je trebalo.

3. Kad bi mislio da nije dovoljno učio, bičevao bi se sa štapom

Knjiga dobitnika Pulitzera Stevena W. Naifeha i Grgoryija Whitea Smitha, 'Van Gogh: The Life', detaljno opisuje kako se umjetnik znao samokažnjavati zbog vjerskih uvjerenja. Neke od tvrdnji navedenih u knjizi su da je odlazio u oluje bez kaputa, jeo samo crni raženi kruh i spavao stojećki, oslonjen tek na štap za hodanje.

Meedendorp je također dodao da je umjetnik bio poznat po sklonosti samoozljeđivanju, te da bi se nekad kažnjavao ili ranjavao kad ne bi dobro naučio lekciju za školu.

Vincent Van Gogh | Author: Wikipedia Wikipedia

4. Njegov ljubavni život bio je uvijek kompliciran, no kad se, potpuno siromašan, zaljubio u vlasnicu kafića, osvojio ju je tako što joj je posvetio slike cvijeća, kad joj već nije mogao kupiti pravo

Kad se zaljubio u bivši model Agostinu Segatori, vlasnicu pariškog kafića, van Gogh joj je želio pokloniti cvijeće, samo što si ga nije mogao priuštiti.

No ovaj put, umjesto da ga ukrade s lokalnog groblja, on ga je nacrtao, te je svojoj odabranici rekao da je sve cvijeće koje crta posvećeno upravo njoj. A njoj se to, navodno, svidjelo.

Postoji priča i da je slikar često obroke u restoranima plaćao svojim crtežima, koje bi vlasnici zatim vješali po zidovima restorana, no to nije potvrđeno.

5. Jedinu stvar koju je zaista želio postići, da bude obiteljski čovjek sa ženom i djecom, nikad nije postigao 

Meedendorp tvrdi da je slikar i sam znao da teško sklapa prijateljstva i upoznaje nove ljude, što je predstavljalo veliki problem pri osnivanju obitelji. Ali, s obzirom na to da mu je njegova obitelj bila vrlo važna dok je odrastao, nikad nije prestao sanjati o tome da jednog dana i sam bude pater familias.

Istina je da je proveo godinu i pol u Hagu, glumeći obitelj s modelom i bivšom prostitutkom Sien Hoornik i njezinom kćeri, no nakon toga je imao samo kraće i površnije veze sa ženama.

Umjetnik je isto tako bio sretan, ali i pomiješanih osjećaja što je njegov brat Theo uspio osnovati obitelj, a kad mu je Theo rekao da će dobiti sina, Vincent je paru naslikao i poklonio sliku, koja je otad posebno važan dio obiteljskog nasljeđa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.