Kultura
586 prikaza

Najopakija u Hollywoodu: Njezinih su se tračeva bojale najveće zvijezde

Hedda Hopper
Wikipedia
Hedda Hopper bila je žena koje se bojao cijeli Hollywood jer je pisala čitanu kolumnu s tračevima

Film o poznatom scenaristu Daltonu Trumbu - 'Trumbo', koji se našao na crnoj listi Hollywooda zbog svojih političkih uvjerenja, mnoge je podsjetio na Heddu Hopper, kolumnisticu koja je pisala o tračevima i terorizirala filmsku industriju od 1940. godine do svoje smrti, 1966.

Holivudski brakovi, afere, prekidi, loše ponašanje i politička naginjanja bila su njezina municija. Puška joj je bila kolumna koju je na vrhuncu njezine karijere čitalo oko 35 milijuna čitatelja.

Ako niste odgovorili na njezin poziv, bili ste mrtav čovjek. Ako ste joj lagali, mogli ste se pozdraviti s karijerom. Ako ste dobru priču odali njezinoj suparnici Louelli Parsons - bio je to vaš početak kraja.

Evo što je rekla o glumici koja je pokušala priču o svojoj trudnoći 'prodati' u više od jedne kolumne: "Ta podla mala kučka... Nikad više neću spomenuti njezino ime."

Ime te glumice je bilo Joan Evans. Jeste li ikad čuli za nju?

Hedda Hopper i Carole Lombard | Author: Wikipedia Wikipedia

Hopperino ime i danas može zalediti krv u žilama nekih holivudskih velikana.

"O Bože, nemojte spominjati moje ime u članku", izjavila je Patricia Newcomb, PR-ica Marilyn Monroe, te je dodala: "Hedda možda ima neke rođake koji lutaju okolo".

Rođena kao Elda Furry u Hollidaysburgu, između1885. i 1890. godine, Hedda je pobjegla od radničke klase na Broadway, gdje je prvo pjevala u zboru, da bi s vremenom postala glumica. 

Nakon što se razvela od zvijezde na zalasku karijere, koji je ujedno bio i alkoholičar, pobjegla je u Hollywood sa sinom.

Pojavljivala se u filmovima, ali nije dobro zarađivala, pa je usput prodavala nekretnine. Kad je imala 53 godine, bilo joj je dosta svega. 

Ali poznavala je sve žive u Hollywoodu i njihove tajne, a bila je toliko zabavna na tulumima da ju je jedan prijatelj, izdavač, upitao bi li htjela pisati tračersku kolumnu u njegovim novinama.

I tek tako, preko noći, Hollywood ju je počeo čitati. Uskoro je shvatila koliko je popularna i da se isplati prolijevati tuđu krv, pa je tako nekad pronalazila žrtve samo zato što je trebala metu, piše New York Post.

"Što vas je inspiriralo da napišete toliko ružnih stvari o meni?", upitala ju je glumica Merle Oberon. "To što sam kučka, draga moja. Samo to što sam kučka", odgovorila je Hopper.

Uživala je u osveti, znajući da joj ona donosi još više pozornosti. 

Glumica Joan Bennett, koja je mnogo puta bila tema Hopperove kolumne, jednom joj je poslala tvora, koji se pojavio i u kolumni: "To je dobar tvor koji se divno ponaša!".

Do sredine 1960-ih godina, Hopperova moć je počela slabjeti. Ali nije dočekala i potpunu propast, jer je nakon jedne premijere, i jurcanja da napiše kolumnu, oboljela od upale pluće i umrla 1. veljače 1966. godine.

Kao što je jedan od njezinih prijatelja istaknuo, Hopper je voljela tulumariti, ali nikad nije bila posljednja koja bi napustila zabavu.

"Nemojte da vas izbace nego odite prije nego izblijedi sav sjaj", običavala je govoriti, čega se do kraja i sama pridržavala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.