Kultura
971 prikaza

Uspon i pad božićnih pjesama: Rade ih samo za starce

Čudo u 34. ulici, film
Screenshot
Ove godine čak i Eric Clapton ima božićni album - njegova verzija 'Jingle Bells' je toliko strašna da zahtijeva slušanje

Božićna glazba kao što znamo, rođena je 1963. godine, kada je Phil Spector okupio pjevače u svom studiju da bi snimili pjesmu  "A Christmas Gift For You From Phil Spector". Do tada su postojale samo srcedrapateljne pjesme i laganice, s povremenim nagovještajem pjesama prikladnih za božićne partyje. U to vrijeme čak je i "Elvis' Christmas Album" iz 1957., s neobičnom mješavinom svetih i svjetovnih pjesama, bio lišen uzbuđenja koje je mladi Presley znao prirediti kad mu se prohtjelo.

Ipak, album je prodan u više od 20 milijuna primjeraka i postao je najprodavaniji Božićni album svih vremena. Spector je napravio prvi božićni album koji je uspio biti prigodan ali i uzbudljiv. Zvučalo je poput božićne zabave, a ne da bi se uz njega drijemalo nakon  božićne večere.

Na taj je način nesvjesno stvorio novi žanr - slavljenički pop: maksimalistički, bez predaha, na kojem zvončići zvone u ritmu bubnjeva od početka do kraja pjesme, piše Economist.

Spectorovom Božiću vratio se i Roy Wood u 'I Wish It Could Be Christmas Every Day' iz 1973., pa Mariah Carey sa "All I Want for Christmas Is You' iz 1994. Spector je božićne pjesme pretvorio u dio godišnjeg rituala koji ne donosi samo ogromnu lovu, nego ih je pretvorio u glazbeni pravac. 

Tako se danas mogu kupiti heavy-metal božićni albumi, pa funky božićni albumi, kao i punk božićne pjesme. John Fahey američki gitarist, postigao je najveći komercijalni uspjeh s albumom božićnih instrumentalaca. Kad je shvatio da je "White Christmas" bio hit svake godine i da bi mogao zaraditi još malo novca kad bi odustao od gitarističkih improvizacija, snimio je 'God Rest Ye Merry Gentlemen'.  

I Velika Britanija prihvatila je božićne singlove. Između 1974. i 1990. godine devet pjesama od onih koje su bile prve na top-listama, bile su pjesme koje slave Božić. Istovremeno u Americi, na Billboard Hot 100, božićne pjesme nikad se nisu popele na broj 1. Možda su božićni singlovi izgubili sjaj. Katy Perry objavila je pjesmu "Cozy Little Christmas" isključivo na Amazon Music, što joj je donekle jamčilo da pjesma neće biti instant hit. 

Ipak, božićni albumi postali su redovni repertoar velikih umjetnika. Ove godine čak i Eric Clapton ima božićni album - njegova verzija 'Jingle Bells' je toliko strašna da zahtijeva slušanje. Tu je i John Legend koji nudi jazz-funky verziju pod nazivom 'A Legendary Christmas'. Tu su i dva zasebna albuma 'Christmas Party' jedan RuPaula i kao i onaj 'Monkeesa'.  

Popis izvođača zapravo govori najbolje o tome u što su se pretvorili božićni albumi - u djeliće nostalgije. Oni kojima su namijenjeni su danas sredovječni ljudi koji pokušavaju ponovno pronaći svoje nekoć omiljene bendove poput 'Slade' ili 'The Pogues'. To su oni koji ponovno traže "A Christmas Gift For You From Phil Spector". 

Vidi se to i iz popisa pjesama na albumu 'Monkeesa' koji sadrži pjesme koje se inače nikad ne bi našle na nekom albumu namijenjenom božićnom partyju. 

U svakom slučaju, zahvaljujući gospodinu Spectoru, božićne pjesme vratile su se svojoj svrsi koju su imale prije ere Spectora. Zaboravite tinejdžere - oni će ionako u svojim spavaćim sobama visiti na Spotifyu, YouTubeu ili Netflixu. No, u dnevnoj sobi, odrasli će navući svoje božićne pulovere i slušati božićne pjesme. Pitanje je samo što će odabrati - Bing Crosbyja ili Erica Claptona?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.