Life
1005 prikaza

Rat na sjeveru: "Mi smo pravi dom Djeda božićnjaka"

Djed Mraz
Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
Osim polarnih država, čak i Turska se uključila u raspravu oko stvarnog doma Djeda božićnjaka

Arktički otok Grenland odavna tvrdi da je upravo on postojbina Djeda Mraza, ali priznaje da teško može konkurirati Finskoj koja se medijski i financijski uspješnije nametnula kao domovina najdražeg djedice na svijetu.

Tradicija bi se mogla promijeniti, objavila je danska javna televizija DR u subotu, dan prije Badnjaka kada se tradicionalno razmjenjuju darovi  u nordijskoj regiji. 

Chevy Chase u filmu Najluđi Božić Opasnosti Life Ovo su božićne ozljede koje vam prijete na svakom koraku

"U Danskoj je poznato da Djed Mraz pozdravlja s Grenlanda no u drugim državama djedicu povezuju s Finskoj. Mi se ne možemo nositi s cirkusom koji imaju Finci", rekla je Lykke Geisler Yakaboylu, voditeljica turističke promotivne agencije Visit Greenland.

Prema finskom folkloru, stvarni dom Djeda Mraza leži u udaljenim planinama Korvantuturi na istoku Laponije. Ali u Finskoj ga često povezuju sa selom Djeda Mraza blizu Rovaniemija na Arktičkom krugu, omiljenom turističkom odredištu prepunom trgovina, restorana, sobova i drugih atrakcija poput vožnja saonicama. 

"Grenland bi rado bio poznat kao odredište pustolovnog turizma, mjesto u kojem možete doživjeti Sjeverno svjetlo i vožnju saonicama koje vuku psi", kaže Yakaboylu. 

Avion crta božićno drvce Divovski avion Tehno Show u Njemačkoj: Pilot na nebu nacrtao božićno drvce

Devedesetih godina na Grenlandu je počela promotivna kampanja da se taj otok nametne kao postojbina Djeda Mraza no "to nije donijelo financijski uspjeh", rekla je. 

"No mi i dalje tvrdimo da je on s Grenlanda", rekla je. 

Međutim, nisu Finska i Grenland jedini jer postoje i druge lokacije koje tvrde da upravo ondje živi najdraži djedica - a to su Sjeverni pol, Turska i Rusija. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.