Kultura
5441 prikaza

Sve za ulogu: Ekstremno se debljali, mršavjeli i - razboljeli

300
1/11
Warner Bros
Hollywood je krcat primjera u kojima su glumci drastičnim gubitkom ili nabacivanjem kilograma htjeli za svoje uloge izgledati što autentičnije

Osoba na ovoj fotografiji je ista. 

Jake Gyllenhaal | Author: Youtube Youtube

To je glumac Jake Gyllenhaal. Na lijevoj strani je u filmu "Southpaw", a na desnoj u "Nightcrawleru". Gyllenhaal je samo jedan od brojnih holivudskih glumaca koji u vrlo kratkom roku može dobiti i izgubiti na težini. I to puno.

Gyllenhaalu se nabacivanje mišića za Southpaw nije isplatilo jer nema baš dobre rezultate u kinima i teško da će mu ova uloga donijeti neku nagradu. Za ulogu u Nightcrawleru bio je nominiran za Zlatni globus kojeg nije dobio.

No, Hollywood je krcat primjera u kojima su glumci drastičnim gubitkom ili nabacivanjem kilograma htjeli za svoje uloge izgledati što autentičnije. Međutim, i za njih vrijedi isto što i za nas ostale – tako česte i velike tjelesne promjene vrlo štetno utječu na zdravlje.

Syriana | Author: Warner Bros Warner Bros

George Clooney je za ulogu CIA-inog agenta u filmu Syriana u samo mjesec dana dobio gotovo 14 kilograma. U Syriani Clooney glumi agenta koja godinama nije bio na terenu i htio je izgledati "bucmasto", poput nekog tko radi uredski posao.

"Naprosto sam se mjesec dana prežderavao pašte. Jeo bi je dok mi ne bi bilo muka", rekao je Clooney, koji je za ovu ulogu dobio Oscara.

Slično je prošla i Renee Zellweger za uloug u "Dnevnicima Brigdet Jones". Za ulogu je 'natukla' deset kilograma, jer se među ostalim njezina Bridget muči s kilogramima, pa je Renee morala izgledati poput debeljuce. 

Prežderavanje kolačima, kroasanima i svom ostalom hranom koja joj je došla pod ruku bio je dio njezinog svakodnevnog rituala dok nije počelo snimanje filma. Zellwegerova je bila nominirana za Oscara za ovu ulogu, a film je bio neviđeni hit, tako da se ne može reći da joj se debljanje nije isplatilo.

Gerard Butler je za ulogu Leonida, kralja Spartanaca sedam mjeseci redovito vježbao kako bi izgledao poput pravog Spartanca. Od 2006., kada je snimljen film mediji stalno govore o njegovom izgledu i gotovo nikada ne propuštaju priliku da ga usporede sa Leonidasom i njegovim savršeno isklesanim tijelom.

Monster | Author: Newmarket Films Newmarket Films

Charlize Theron se za ulogu prostitutke i serijskog ubojice Aileen Wuornos morala udebljati oko 15 kilograma. Charlize je u tom periodu pojela više čipsa nego ikad prije, a na kraju je nagrađena i Oscarom.

Za razliku od nje i Clooneya, Matt Damon je za ulogu vojnog veterana u "Courage Under Fire" morao smršavjeti 20 kilograma. Trčao je dva puta dnevno i jeo minimalne količine hrane. Iako je ta uloga bila jedna od manjih u filmu, ona se Damonu isplatila jer su ga primijetili brojni priznati holivudskih režiseri, uključujući i Francisa Ford Coppolu. 

Uloga je tako bila sjajna za njegovu karijeru, ali ne i za njegovo zdravlje. Damonu se poremetila razina šećera u krvi i dan danas, deset godina nakon što je film snimljen mora biti tablete kako bi situaciju držao pod kontrolom.

Kit Harington kojeg znamo kao Jona Snowa u Igri prijestolja za ulogu gladijatora u filmu Pompeji morao je pet tjedana ići u teretanu kako bi razvio mišiće. U tih pet tjedana prošao je sve – od dnevnog unosa od 4.000 kalorija, do samo 2000 kalorija dnevno, te odlaska tri puta dnevno u teretanu svaki dan, do potpunog mirovanja od vježbanja. Ako ste gledali Pompeje, složit ćete se da je mogao i bez te uloge u životu.

Brodolom života | Author: 20th Century Fox 20th Century Fox

Glumac koji se najviše transformirao za svoje uloge je Tom Hanks. Jedna od najvećih promjena bila mu je za film Brodolom života. Prvo se za ulogu udebljao 20 kilograma, za prvi dio filma, a za drugi dio filma je morao drastično izgubiti na težini i to je trajalo gotovo godinu dana kada skoro ništa nije jeo po cijele dane.

Hanks je 2013. otkrio da ima dijabetes tipa 2, za što su mu liječnici rekli da dijelom može 'zahvaliti' drastičnim dijetama. Sličan gubitak kilograma Tom Hanks je 'odradio' za ulogu u Philadelphiji za koju je dobio Oscara.

Kao i Hanks u Brodolomu života i Robert de Niro je za film Raging Bull morao prvo dobiti deset kilograma mišićne mase obzirom da je glumio boksača, a za drugi dio filma se morao udebljati skoro 30 kilograma.

To je postigao četvoromjesečnim putovanjem po Europi tijekom kojeg je uživao u svim dostupnim europskim delicijama.

Christian Bale | Author: Youtube Youtube

Za Christiana Balea skoro da i nije bilo uloge za koju nije izveo neku veliku promjenu – debljanje ili ekstremno mršavljenje. Bale je praktički kralj 'yo-yo dijeta' u Hollywoodu.

Za ulogu u Nestajanju izgubio je nevjerojatnih 30 kilograma, da bi samo nekoliko mjeseci kasnije nabio mišićnu masu za ulogu Batmana u Dark Knightu. 

Potom je te mišiće pretvorio u salo za ulogu u American Hustleu, a značajno je smršavio za film Fighter. Njegova izuzetna kontrola i disciplina kada je u pitanju gubitak i dobivanje kilograma postao je njegov zaštitni znak, a kako će se to odraziti na njegovo zdravlje tek ćemo vidjeti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.