Life
5298 prikaza

10 najpopularnijih gmazova na svijetu

Komodski varan
Pozer Katalin
Utvrdili su da ljude diljem svijeta najviše zanimaju ugrožene vrste gmazova

Skupina znanstvenika okupljena oko Sveučilišta u Oxfordu napravila je top listu 10 najpopularnijih gmazova na svijetu. Istraživanje su proveli analizirajući posjećenost stranica Wikipedije s člancima o raznim vrstama gmazova tijekom 2014., a rezultate namjeravaju koristiti kako bi ih analizirali na koji način kulturna uvjetovanost ljudi utječe na njihovo zanimanje za očuvanje, inače u pravilu ugroženih gmazova diljem svijeta.

Analizirali su posjećenost pojedinih članaka prema jeziku, zemlji odakle je korisnik, kao i ugroženosti svake pojedine vrste. Utvrdili su da su najčitaniji bili članci najugroženijih vrsta, te da su o njima korisnici naknadno najviše diskutirali na stranicama Wikipedije. A top 10 ide ovako:

1. Komodski zmaj – najveći gušter na svijetu živi na otocima Komodo, Rinca, otoku Flores na jugu Indonezije i još nekim manjima.

Komodski varan | Author: Vassil Vassil

2. Crna mamba – najveća otrovnica u Africi zapravo je smeđa, ali je ime dobila po crnoj unutrašnjosti usta. Živi u planinskim i stjenovitim područjima na jugu i na istoku kontinenta.

Crna mamba | Author: Bill Love/Blue Chameleon Ventures Bill Love/Blue Chameleon Ventures

3. Američki slatkovodni krokodil – dug je kakvih šest metara, među najvećim je krokodilima na svijetu i živi po Srednjoj i Južnoj Americi.

Američki slatkovodni krokodil | Author: DeviantArt DeviantArt
Kraljevska kobra | Author: Youtube Youtube

5. Gušter gila – jedan je od nekoliko najotrovnijih guštera na svijetu i najveći je gušter koji živi u SAD

Gušter gila | Author: FWS FWS

6. Zapadni cottonmouths - (agkistrodon piscivores leucostoma) ime ove zmije otrovnice potječe od bijelih niti koje se vide u njenim ustima. Prisutna je na istoku SAD-a

Zapadni cottonmouths | Author: Greg Schechter Greg Schechter

7. Američki aligator – popularni stanovnik floridskih močvarnih bespuća, ali i prisutan uz obalu Meksičkog zaljeva sve do Teksasa. Nešto je tamniji od svog američkog rođaka krokodila i slabije podnosi slatku vodu

Američki aligator | Author: Ianaré Sévi Ianaré Sévi

8. Sedmopruga usminjača – četvrti najveći gmaz na svijetu može težiti do 800 kilograma, a oklop joj na leđima može narasti do 2,7 metara. Kreće se diljem svijeta po tropskim i suptropskim morima

Sedmopruga usminjača | Author: Steve Garvier Steve Garvier

9. Nilski krokodil – jedna je od tri vrste krokodila u Africi i drugi je najveći u svijetu. Rasprostranjen je po cijeloj centralnoj, zapadnoj i istočnoj Africi, te po dijelu južne Afrike.

Nilski krokodil | Author: FHWA FHWA

10. Boa constrictor – može narasti do 560 centimetara duljine. Ova zmija iz Amazonske prašume prisutna je još i u Srednjoj Americi

Boa constrictor | Author: Pavel Ševela Pavel Ševela
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.