Life
671 prikaza

10 najskupljih maratona na svijetu

Maraton u New Yorku
Press Association/PIXSELL
Organizatori naplaćuju ono što su sudionici spremni platiti

Zvuči suludo, ali je istinito. Maraton, čini se, mogu trčati samo privilegirani. Najskuplja 42-kilometarska utrka na svijetu je ona u New Yorku. Iako je suludo skup, lani se na njegovu startu pojavilo više od 50.000 trkača. U Guardianu su se zapitali i pokušali odgovoriti zašto maratoni i druge utrke toliko koštaju. Ako je toliko puno ljudi spremno odriješiti kesu da bi trčali kilometrima, kako to da cijena sudjelovanja na istima ne pada?

Maraton | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Ono što je jasno je da organizatori naplaćuju ono što su sudionici spremni platiti. Troškovi za organizatore su uvijek tu, bez obzira jesu li neki maratoni duži ili kraći. Računaju se reklame, osiguranje, zaštita, zatvaranje cesta, štoperice, stanice za vodu, medalje, majice za trkače, torbice s hranom i još puno toga.

Unatoč tomu što na tako velikim utrkama radi ogroman broj volontera, te imaju jako puno velikih i jakih sponzora troškovi nikako da se smanje. Organizatori maratona rijetko izlaze u javnost s točnim podacima o troškovima, ali Washington Post je nedavno izračunao troškove maratona Marine Corps, koji je jedan od jeftinijih maratona u Americi. Svaki maratonac je morao platiti 99 dolara za sudjelovanje, a WP je napravio troškovnik koji izgleda ovako:

36 dolara za tehnikalije, od toaleta, autobusa, štoperica, kanti za smeće i slično

34 dolara za reklamiranje maratona, oglašavanje, izložbe prije događaja...

34 dolara za osiguranje

22 dolara za ostale troškove poput honorara za djelatnike, opremu, vozila...

13 dolara za startne brojeve, majice i medalje

12 dolara za hranu, uključujući i stanice za pomoć tijekom utrke

6 dolara za registraciju

Maraton | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Ukupni troškovi po maratoncu su veći od 99 dolara (zapravo iznose 158 dolara), dok sponzori pokrivaju ostalo, u novcu ili provizijama.

Kako usporediti troškove svjetskih maratona?

Sa škakljivim brojkama izišao je Guradian i donio listu deset najskupljih maratona u svijetu po troškovima. Činjenica je kako su američke utrke najskuplje, tamo ih je čak sedam od deset. Vodeći na listi je maraton u New Yorku.

Nedavni članak u Esquireu potvrdio je kako su maratonci postali žrtve vlastitog uspjeha, jer većina želi dodati maratone (osobito glavni svjetski maraton) na svoj listu uspjeha. Esquire je također naveo kako su između 2007. i 2013. godine ulazni troškovi top 25 američkih maratona narasli za čak 35 posto. Njujorški maraton je tako 2004. godine koštao samo 80 dolara, a danas – 347 dolara

Cijelu listu najskupljih maratona na svijetu pročitajte u Guardianu.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.