Glad ne pita za vrijeme ni mjesto i svi znamo onaj osjećaj kad jednostavno moramo nešto pojesti u najkraćem mogućem roku. No odabir hrane ne samo da je važan za zdravlje i za to koliko ćete jesti, nego i koliko ćete brzo opet postati gladni.
Postoje namirnice od kojih ćete biti samo još gladniji, koliko god to zvučalo paradoksalno.
"Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se odvijaju u vašem želucu, crijevima, mozgu, gušterači i krvotoku", objašnjava internistica i stručnjakinja za mršavljenje, dr. Sue Decotiis.
Evo zbog kojih 11 namirnica ćete se osjećati kao da ste praznog želuca, čak i nakon što ste pošteno najeli.
Bijeli kruh
Bijelo brašno koje se koristi za pripremu bijelog kruha nema vanjsku ljusku (mekinje) koja sadrži vlakna koja pružaju osjećaj sitosti. Uz to, kad jedete bijeli kruh povećavate razinu inzulina.
Sok
Premda su trenutačno svi ludi za sokovima, ova "zdrava" pića sadrže sav šećer vašeg omiljenog voća, no nimalo vlakana iz celuloze ili kože koje dobivate kad jedete voćku. Drugim riječima, povećat ćete razinu šećera u krvi, koji će zatim naglo pasti, pa ćete biti opet gladni. Ako radite smoothie, radije koristite cijelo voće i dodajte malo proteinskog praha ili maslaca od orašastih plodova.
Slane grickalice
Postoji razlog zašto žudite za slatkim nakon što pojedete vrećicu čipsa ili pereca. Naime, slane grickalice su brzo probavljajući jednostavni ugljikohidrati koji će brzo povisti i još brže sniziti razinu inzulina, pa ćete napuniti vaš "slani želudac", dok će "slatki" ostati gladan.
Brza hrana
Gotovo svaki sastojak brze hrane dizajniran je tako da vas primora da pojedete što više. Primjerice, trans-masne kiseline stvaraju upalu u želucu, te potencijalno narušavaju mogućnost tijela da proizvede neurotransmitere koji kontroliraju glad, poput dopamina i serotonina. Gastrointestinalni trakt istodobno brzo apsorbira kukuruzni sirup pun fruktoze, zbog čega inzulin brzo raste i postajete još gladniji. Uz to, ova hrana obično obiluje sa soli, pa lako možete dehidrirati i osjećati se gladno, iako vam, u biti, samo treba tekućine.
Alkohol
Svega tri alkoholna pića smanjit će razinu leptina - hormona koji se bori protiv gladi i pomaže u održavanju osjećaja sitosti - i to za 30 posto. Uz to, on će iscrpiti zalihe pohranjenih ugljikohidrata, pa ćete žuditi za njima.
Bijela tjestenina
Ovu tjesteninu prate isti problemi kao i bijeli kruh, s tim da nje možete pojesti puno više nego kruha, pa budite posebno oprezni, jer ako je pojedete previše vaša će gušterača stvoriti toliko hormona koji regulira šećer da će vam pasti razina šećera u krvi i bit ćete konstantno gladni.
Mononatrijev glutaminat
Riječ je o aditivu koji se najčešće dodaje u kineska jela, iako se može naći i u konzerviranom povrću, juhama, mesnim prerađevinama, pa čak i u pivu i sladoledu. Prema jednom istraživanju na životinjama, on povećava apetit za 40 posto, a osobe koje ga najviše konzumiraju imaju trostruko veću šansu biti pretile.
Sushi
Možda mislite da je riječ o zdravoj hrani, ali jedete ponajviše rižu bogatu ugljikohidratima.
Umjetni zaslađivači
Bez obzira konzumirate li ih u gaziranom piću ili kavi, umjetni zaslađivači utječu na moždane stanice, koja pomisle da će dobiti slatku porciju energije (točnije kalorije), no zatim ih iznevjerite.
A kako biste im se odužili, moguće je da ćete pojesti puno više slatkog tijekom ostatka dana nego što biste to učinili inače.
Žitarice za djecu
Bogate su bijelim brašnom i šećerom, pa mogu abnormalno povećati razinu inzulina i šećera u krvi, iako mislite da djeci (ili sebi) činite dobro. Kad u organizam unesete tako puno visokih ugljikohidrata, i to još ujutro kad je razina korizola na vrhuncu, dvostruko napadate metabolizam koji onda ne može dobro probaviti unesen šećer.
Pizza
Rijetko tko može stati nakon prvog komada pizze, a razlog za to krije se u kombinaciji bijelog brašna, hidrogeniranih ulja, sira i konzervansa, koji uzdižu vašu razinu šećera u krvi do nebesa, smanjujući razinu hormona koji stvara osjećaj sitosti i utječe na dio mozga koji regulira glad, piše Time.