Life
2031 prikaza

Amerikanci vas ozbiljno pitaju: Što napraviti ako nađete Jetija?

Jeti
Youtube
Nikad ne znate kad biste mogli naletjeti na strašnog snježnog čovjeka, pa su Amerikanci odlučili podučiti građane kako se ponašati u slučaju da 'nalete' na njega

Jeti je jezivo biće koje se navodno krije na Himalajama. Neki tvrde da su vidjeli to dlakavo čudovište koje se kreće na četiri noge i ponekad ostavlja trag za sobom u snijegu, a iako njegovo postojanje nikad nije dokazano, to nije spriječilo mnoge da krenu u potragu za njim.

Tijekom više desetljeća, planinari su pretraživali tragove u snijegu na putu do vrha, a nedavno je američki Državni arhiv objavio dopis iz 1959. godine, kojeg je američka vlada poslala svojoj ambasadi u Katmandu. 

"Pravilnik o planinarenju ekspedicija u Nepalu - vezano uz Jetija" donosio je nekoliko smjernica ekspedicijama koje su išle u potragu za Jetijem, uključujući i što učiniti u slučaju da sretnu svoj plijen. Evo nekih:

1. Prije ekspedicije mora se izdati dozvola koja košta 5.000 rupija ili 77 dolara, te se ona mora isplatiti nepalskim vlastima.

2. Lovci mogu fotografirati ili uloviti Jetija, ali ga ne smiju ustrijeliti ili ubiti, osim u slučaju samoobrane.

"Sve fotografije životinje, kao i samo zarobljeno stvorenje, bilo živo ili mrtvo, mora se u najkraćem mogućem roku predati vladi Nepala", piše u dopisu.

Jeti | Author: Youtube Youtube

3. Bilo kakav dokaz postojanja Jetija mora se odmah predati Nepalu.

"Vijesti i izveštaji koji bi na bilo koji način mogli dokazati postojanje navedenog bića moraju se što brže predati vlastodršcima u Nepalu i ne smiju se ni na koji način proslijediti medijima za javno korištenje, bez dozvole vlasti."

Mark Murphy, arhivist Državnog arhiva tvrdi da je na ovo 'blago' naišao prije nekoliko godina. "Jednostavno vam privuče pogled zbog teme o kojoj govori", izjavio je za Washington Post.

Murphy kaže da je otkriveno da je dopis prvo napisala nepalska vlada, da bi ga zatim poslali američkoj vladi. No isto tako upozorava da dokument ne dokazuje da je vlada SAD-a vjerovala u postojanje Jetija.

"To je tek administrativni spis koji vam govori što vam je činiti u slučaju da želite krenuti u potragu. Svejedno je prilično cool. Definitivno ne očekujete da ćete naići na ovako nešto", rekao je Murphy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.