Life
2397 prikaza

Auti otporni na metke: Tko ih najviše kupuje?

Trumpova zvijer
Screenshot
Stopa ubojstava kod njih se rapidno povećava, pa je sigurnost najvažnije pitanje

U jednoj tajanstvenoj prostoriji u meksičkom gradu Guanajuato, glavnom gradu istoimene i kažu najkrvavije države u Meksiku, nakon što je stavio slušalice na uši pucnjavava je krenula. Metci ispaljeni iz AK-47 su padali po staklu, prozorskom oknu napravljenom od dijamantnog stakla, no nisu ga probili. Staklo je uspješno položilo testiranje i ubrzo će postati dio automobilske opreme najbogatijih i 'najplašljivijih' stanovnika Meksika.

Biznis razvoja proizvoda koji su otporni na metke rapidno se razvija u svijetu, a posebno u Meksiku, u kojem je prošle godine napravljeno oko 3000 takvih automobila. Većina onih kojima su potrebni 'tenkovi' na ulicama, stavit će zaštitno staklo i oklopljene ploče na motor i tako izbjeći potrebu kupovanja posebno izrađenog automobila otpornog na metke. Instalacija traje više od mjesec dana i košta oko 55.000 dolara. Prva sitnica, reći će bogati i mirno spavati. 

To nije tako lak zadatak u zemlji u kojoj broj ubojstva rapidno raste, pa se pretpostavlja i kako će broj onih koji osiguravaju svoje automobile porast još za 15 posto ove godine. Prodaja takvih automobila gotovo prati broj ubojstava u zemlji, za razliku od Brazila, koji je trenutačno najveće tržište neuništivih limenih ljubimaca, piše Economist. 

Policijske i vojne snage u Meksiku Zemlja sadizma Kultura Odrezane glave, raskomadana tijela... To je moja domovina

Prodaja takvih automobila od 2002. godine četverostruko se povećala pa ih je tako prošle godine prodano oko 15.000. Trećina automobila proda se u Sao Paulu, u kojem se broj ubojstava tijekom proteklih 20 godina smanjio za 90 posto. No samo će sedam posto stanovnika grada reći kako je to grad dovoljno siguran za život. 

Neki će reći kako je priroda zločina u Brazilu i Meksiku, potpuno drugačija. Tako se u Sao Paulu dogodi dvostruko više provala nego u Mexico Cityju, pa se čini da im je sigurno i oklopljeno vozilo potrebnije. Meksički kriminalci imaju puno više i težeg naoružanja nego brazilski nasilnici. 

Type IV oklop koji može odbiti metke poput onog iz AK-47 košta tri puta više nego brazilski oklop i za 30 posto povećava težinu automobila, i tako obavezuje vlasnike da kočnice zamjene svakih šest mjeseci. No tu može biti riječ i o drugačijem objašnjenju.

I dok će u Meksiku samo oni kojima je prijeko potreban nabaviti taj teški oklop, u Sao Paulo će ga smatrati statusnim simbolom. Brazilski kupci žele pokazati kako su uspješni, "kako imaju novca i moći", reći će Marcelo Latorre Christiansen, šef Brazilian Armour Association.

Tako će drugima poslati poruku kako njihov život vrijedi, pa ga je potrebno i sačuvati. 

Takvu kalkulaciju može promijeniti razvoj tehnologije. Dijamantno staklo debelo je 22 mm, polovicu onoga što je bilo potrebno desetljeće ranije. Tvrtke tako sada ubrzano rade na razvoju lakše opreme koja neće biti uteg na kočnicama automobila. Takav napredan mogao bi smanjiti i cijene pa bi oklop mogao postati dostupniji svima, posebno motoristima, kojima je i kada nema metaka koji ih prate ipak najpotrebniji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 00:59 31.Listopad 2018.

    sjecam se kada su (mislim) pripadnici ete izvrsili atentat na nekog generala. prokopali su tunel ispod ceste i postavili exploziv koj su detonirali kada je naisao general sa svojom oklopljenom limuzinom. general nije prezivio. istina je da su ti"oklopnjaci"otporni na ... prikaži još!na metke ali gdje ima volje ima i nacina a nije sve u metcima :-)