Life
8839 prikaza

Balkanski narkobosovi imaju novo sjedište

Zlouporaba droge
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Sve veći broj raznih kriminalnih skupa pronašao je utočište od policije, ali i novo glavno skladište

Narko klanovi s Balkana su u posljednje vrijeme prebacili svoje aktivnost s Pirinejskog poluotoka u središte Europe, a centar njihovog rukovođenja sve češće je glavni grad Austrije. 

I toj seobi svjedoče sve češća uhićenja osoba s ovih prostora u Beču, ali i u Njemačkoj, kao i vatreni okršaji i ubojstva pripadnika kriminalnih grupa u tim zemljama.

"Srpski, ali i crnogorski i kriminalci iz drugih republika nekadašnje Jugoslavije nikada nisu ni odlazili iz središnje Europe, samo je njihovo djelovanje bilo slabijeg intenziteta nego ranije. Naime, kako su se mnogi klanovi okrenuli švercu kokaina iz Južne Amerike, bilo je sasvim logično da tim 'poslom' rukovode iz zemalja koje imaju izlaz na Atlantski ocean i mora, kojima stižu veliki tereti kokaina. To je jedini, ali i najbolji razlog za selidbu na Iberijski poluotok, u Španjolsku, ali i u Nizozemsku i Belgiju koje također imaju velike luke", kaže sugovornik Blica blizak sigurnosnim službama.

Školski brod Jadran CRNA GORA Life Titovim jedrenjakom krijumčarili brda kokaina

Da su Pirineji bili omiljeni kriminalcima s Balkana, potvrđuje i to što su Luka Bojović, kao i nekadašnji članovi zemunskog klana, utočište uglavnom našli u Španjolskoj. I sukob među crnogorskim kriminalcima, cijepanje nekadašnjeg kotorskog klana, počelo je upravo u španjolskoj luci Valenciji, kada je nestalo više od 200 kilograma kokaina. Proteklih godina o Španjolskoj se govorilo i kao zemlji gdje su utočište mahom našli pripadnici škaljarskog klana i osobe bliske njima, a navodno su im u tome pomagali suradnici Luke Bojovića, a s kojima su u dobrim odnosima.

"S druge strane, kavački klan je imao veze sa zemljama Centralne Europe, prvenstveno s Austrijom gdje ima puno ljudi s naših prostora. Rođaci jednog od navodnih vođa ove kriminalne skupine, imaju razgranate poslove, na prvi pogled legalne, u Austriji. Među tim njihovim suradnicima nisu samo rođaci već ima i državljana Srbije osuđivanih zbog raznih zločina u Srbiji, za njima su raspisane potjernice pa ne dolaze u domovinu, već je zaobilaze. To im nije smetalo da u Beču zarađuju ozbiljan novac. Neka operativna saznanja govore da su ti poslovi paravan i da kroz njih kavčani peru novac", navodi isti izvor.

Zapljena kokaina Skupocjene pošiljke Life Tajne piste krijumčara kokaina - policija ih ne može naći

Upravo je Slobodan Kašćelan, jedan od navodnih vođa ovog klana, dok se skrivao od crnogorskog pravosuđa, jedno vrijeme utočište našao u Beču. Austrijska policija ga je locirala, ali uspio im je pobjeći u posljednjem trenutku. Godinu i pol dana kasnije, prošlog prosinca, uhićen je u Češkoj. Negdje u vrijeme kada je Kašćelan priveden u Pragu, Vladimir Roganović, visokopozicionirani član ovog klana, pušten je iz spuškog zatvora i odmah se uputio ka Beču, gdje je i ubijen 21. prosinca 2018. godine.

Ova likvidacija nije rasvijetljena, mada se sumnja da iza nje stoje "škaljarci".

"Pojačan prisutnost pripadnika jednog klana povlači i članove druge suparničke skupine jer žele eliminirati rivale. Zbog toga je u Beču, osim 'kavčana' sada puno i 'škaljaraca'. A uz to i jedni i drugi, ali i ostale kriminalne grupe, žele nastaviti baviti se distribucijom narkotika, zbog čega im je glavni grad Austrije vrlo primamljiva lokacija. Beč je u Europskoj uniji, u centru Starog kontinenta, ima razrađene ceste prema svim stranama, zato je iz njega lako dopremiti i kokain koji sve češće stiže do crnomorskih luka, posebno rumunjskih i bugarskih, koje su također u Uniji. Poslije skladištenja droge u Beču, lakše ju je prokrijumčariti do krajnjih destinacija, bilo da je u pitanju kokain, heroin ili marihuana", objašnjava sugovornik Blica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antarita
    Antarita 01:48 29.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com