Life
740 prikaza

U ovoj europskoj državi broj ateista raste neviđenom brzinom

Svjetleći križ
Thinkstock
Prije 20 godina 90 posto stanovnika ove zemlje su bili vjernici, dok ih je danas manje od 50 posto

Gotovo 90 posto svih Islanđana je pripadalo nekoj vjeri prije svega 20 godina. Danas pak na Islandu ima manje od 50 posto vjernika.

S rastućim brojem nevjernika, Island se udaljio od ostatka svijeta, otkrila je anketa Gallup Internationala i WI mreže za marketinška istraživanja. I ne samo to, nego u svijetu trenutačno prevladava trend da je osobama mlađim od 34 godine vjera važnija nego onim starijima - pogotovo u Africi i na Bliskom istoku, gdje se osam od 10 ljudi smatra vjernicima.

"Sekularizacija se na Islandu proširila vrlo brzo, pogotovo među mladima", izjavio je Bjarni Jonsson, direktor islandskog etičnog humanističkog udruženja - ateističke nevladine organizacije.

"S poboljšanim obrazovanjem i širenjem umova, brzo može doći do promjena", dodao je Jonsson.

Solveig Anna Boasdottir, profesorica na teološkom fakultetu, suglasna je s tim da je znanstveni napredak utjecao na promjenu vjerskih stavova u zemlju.

No isto tako je dodala da se oko 40 posto pripadnika mlađih generacija na Islandu i dalje smatra kršćanima - iako ne vjeruju da je Bog stvorio Zemlju, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.