Life
574 prikaza

Seksualne robinje snimljene kako bježe od džihadista

Jezidi bježe iz ISIS-a
Youtube
Više od 3.000 djevojčica i djevojaka Jezida služi islamskim militantima kao seksualno roblje, no sve više ih uspijeva pobjeći

34 osobe, većinom žene i djeca, koji su pobjegli od nasilnika islamske države u Iraku, u novom dokumentarcu mogu se vidjeti dok bježe prema slobodi.

Britanski Channel 4 snimio je vrlo emotivne scene u 'Bijegu iz ISIS-a', kojim su dokumentirali podzemne mreže koje su oslobodile Jezide. 

Jezidi su, nakon osam mjeseci života kao seksualni robovi, dva dana hodali do slobode, a u dokumentarcu je prikazano njihovo opasno oslobađanje.

Lokalni odvjetnik Khaleel al-Dakhi organizirao je da ih spase borci koji pružaju otpor i koji su se protivili zarobljavanju više od 3.000 djevojčica i djevojaka iz progonjene manjinske sekte na sjeveru Iraka, prije gotovo godinu dana.

Redatelj dokumentarca, Edward Watts, izjavio je da se militanti prema Jezidima odnose kao prema nižim ljudskim bićima, jer vjerovali da onu 'štuju vraga'.

Kad su se domogli slobode, sve što su bivši robovi željeli bilo je domoći se mobitela i javiti obiteljima da su živi.

Watts ističe da osloboditelji imaju svoju 'mrežu suradnika unutar ISIS-a. "Oni identificiraju gdje se drže djevojke, ulete i zgrabe ih te ih prenesu preko granice", kaže Watts.

Dosad je ukupno spašeno više do 500 djevojaka, iako nisu sve misije prošle uspješno, nažalost.

Naime dvojica spasioca su ubijena kad su im ekstremisti postavili zamku. "Natjerali su jednu ženu da ih nazove i da im kaže da se nalazi u toj i toj kući i da je dođu spasiti. Rekla je da je muškarac koji pazi na nju izašao van, što je bila laž", kaže Watts. 

Kad su se pojavila dvojica muškaraca, ISIS ih je ulovio i kamenovani su do smrti, piše New York Post.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 20:08 15.Srpanj 2015.

    Smatram kako su islamisti opća opasnost za cijeli svijet.