Life
339 prikaza

Bijela kuća naručuje stolove za kojima se stoji - trebali bi i vi

Obame ispred Bijele kuće
Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
Bijela kuća naručila je 700.000 dolara vrijedne stolove, no za njima nitko neće sjediti

Najviši američki ured SAD-a odlučio je pratiti dizajnerske trendove i nabaviti stajaće stolove.

Oni ne samo da su popularni među hipsterima i ostalim pratiocima pomodnosti, nego i itekako dobro utječu na zdravlje. A evo nekih od njihovih najvećih prednosti:

1. Smanjeni rizik od pretilosti

Osobe koje se više vrpolje (a ako stojite, automatski ćete to činiti), obično su mršavije od onih koji su u istom položaju cijeli dan.

2. Manji rizik od razvoja metaboličkih poremećaja i srčanožilnih bolesti

Istraživanja su pokazala da predugo sjedenje može utjecati na čovjekov metabolizam (mijenja potrošnju šećera i masti), što može pomoći u razvoju dijabetesa i srčanih bolesti.

Stajaći stol | Author: Facebook Facebook

3. Smanjuje se rizik od pojave karcinoma kod žena

Iako nije potpuno jasno kako točno sjedenje povećava rizik od razvoja karcinoma, moguće je da predugo sjedenje usporava metabolizam, što može utjecati na masno tkivo i razinu estrogena. A ovo dvoje je povezano s razvojem nekih oblika raka.

4. Dugoročno se smanjuje rizik od prerane smrtnosti

To je pak vjerojatno povezano s tim što imate manje šanse da obolite od dijabetesa i raka. Istraživanje je pokazalo da kad bi Amerikanci ograničili sjedenje na samo tri sata dnevno, produljili bi životnu dob za dvije godine.

5. Povećava se produktivnost i usredotočenost

Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi 10 posto produktivniji kad koriste stajaće stolove (u usporedbi s klasičnim, sjedećim). Sudionici istraživanja izjavili su da su se jednostavno lakše koncentrirali dok su stajali.

Inače, zahtjev Bijele kuće za stajaćim stolovima stiže u zanimljivo doba. Iako ih u Americi ima sve više ureda i dalje nisu postali uobičajena pojava. Sve to moglo bi se promijeniti ako i drugi krenu putem Bacaka Obame, piše Business Insider

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.