Life
38026 prikaza

Bizarno: FBI je bio uvjeren da postoji još jedan Tito

Tito
Museum of Fine Arts, Boston
Tajne FBI-jeve bilješke iz pedesetih nedavno su deklasificirane i javno objavljene

20. travnja 1955. godine, Marijan John Markul ušao je u losanđeleski ured FBI-a i ispričao šokantnu priču. Čovjek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj bilješci s početka svibnja 1955. godine.

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dvije godine služio u američkoj vojsci.

Bilješka agenata FBI-a

U bilješci sastanka agenata FBI-a i Markula stoji da je Markul posjetio Jugoslaviju 1953. godine i u dva navrata se susretio s Titom. Prvi sastanak je trajao oko sat vremena, a tom prilikom je zamjetio da maršal Tito ima po pet prstiju na svakoj ruci. Markul tvrdi da je pravi Tito izgubio srednji prst i kažiprst lijeve ruke. Dodao je da je Tito s kojim je razgovarao '53. bio obrazovan i odlično je svirao glasovir. S druge strane, pravi Tito je bio neobrazovan, i koliko je Markul znao, Tito nije znao svirati glasovir.

Između ostaloga, Markul tvrdi da je Josip Broz bio visok oko 180 centimetara, dok je ovaj "lažni" bio visok tek 160 cm. Markul je također rekao da je čovjek koji se u pedesetima njemu predstavljao kao Tito govorio s blagim ruskim naglaskom i da je dosta blago govorio. Pravi Tito govorio je odrješito i oštro.

Markul tvrdi da je pravi Tito bio dosta boležljiv i da je imao tuberkulozu te je nestao u Rusiji 1937. godine.

Krajem dvadesetih godina, Markul tvrdi da je razgovarao s pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon "nestanka" opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. 

Markulova sestra ima slično mišljenje

Nakon prijema kod Maršala 1953. godine, Marijan je posjetio udatu sestru u Zagrebu. Poveli su razgovor o tome je li Tito onaj pravi i složili su se da nije, barem je tako govorio Markul. Sestra je rekla da i ona i muž žive u uvjerenju da je Tito u Užičkoj 15 bio obični prevarant. Markul je dodao i da njegov otac Ivan Markul ima slično mišljenje. Ivan Markul i Josip Broz radili su u istom gradu, a Ivan je bio uvjeren da maršal u Beogradu nije bio isti kao drug Tito - sekretar komunističke partije u Jugoslaviji.

Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta je Marijana i njegovu suprugu Ingrid maršal gotovo u potpunosti ignorirao. Nakon tog prijema kod maršala, Markul je satima razgovarao s Aleksandrom Rankovićem, za koga je ustvrdio da je zapravo najmoćniji čovjek u Jugoslaviji.

Ranković i Markul navodno su zajedno bili u zatvoru krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća zbog sindikatskog djelovanja i tijekom tog vremena su se zbližili. Zbog toga je Markul Rankoviću otvoreno rekao da zna kako je Tito u susjednoj sobi lažnjak.

Jugoslaveni surađuju sa Sovjetima

Optužio je i jugoslavenske vlasti za suradnju sa Sovjetima i rekao da će u roku četiri ili pet mjeseci svima to biti i više nego očito. Nastavio je s optužbama i rekao da je čovjek koji se predstavlja kao Tito zapravo ruski agent i poslušnik Sovjetskog saveza. 

Markul je sam rekao da je proveo nekoliko godina u Rusiji i da mu se čini da je vidio mnoge ruske agente na ulicama Jugoslavije. 1930. godine je otišao u Rusiju i mislio je da je društvo dobro uređeno, ali je uhićen zato što nije ispunjavao radne kvote. Američkim agentima ispričao je da je tek tri godine kasnije pobjegao iz Rusije i to preko Sibira.

"Markul tvrdi da se jugoslavenske vlasti pretvaraju da postoje nesuglasice sa SSSR-om kako bi dobila pomoć od SAD-a te da zapravo nema pravog razlaza između Jugoslavije i Sovjeta”, stoji u dokumentu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ranko75 17:04 14.Kolovoz 2017.

  Badava te izmisljotine.Odmah poslije smrti Tita vlada je dala zadatak profesoru Dr Zivojinu Aleksicu vodecem kriminalistu SFRJ i vjestaku u utvrdjivanju identiteta po usnoj skoljci,pa su mu dali na uvid fotografije Tita najstariju od 1928 sa bombaskog procesa,i do zadnjih ... prikaži još! dana njegova zivota.Usna skoljka kako god da se vremenom mijenja na njoj ostaju karakterni znaci kao i na otiscima prstiju i nema dvije osobe sa istim znacima,kao sto nema sa istim otiscima prstiju.Tito iz 1928 i onaj su isti.

 • štefan 19:32 24.Veljača 2017.

  Tito je Maršal - Tito je genije - Tito je komandant naše armije. Koja je od 90 do 95 sa srpskim četnicima napadala Hrvatsku. Za te napade Tito nije kriv, a ni Tuđman koji je to znao.

 • Kristijan 09:42 08.Studeni 2016.

  Svi smo mi TITO! Ha ha ha ha