Life
52148 prikaza

Bogataš kupio ropkinju da bi gledao kako je jedu kanibali

Tradicionalni kanibalizam na Fidžiju 1869.
Coulon - Edward Reeves
Imao je bolestan fetiš, a novac i pleme na koje je naletio su mu omogućili ispunjenje želje

James Jameson, nasljednik bogate kompanije Jameson Irish Whiskey, u jednoj je prilici kupio 10 godišnju ropkinju. Za nju je platio šest svilenih rupčića. Njegov cilj? Želio je promatrai kako će je kanibali ubiti, osakatiti i naposljetku - pojesti.

Prema New York Timesu, Jameson je bio fasciniran idejom kanibalizma te ga je želio iskusiti, ako ne iz prve, onda iz druge ruke.
Prilika za to mu se pružila kad je 1890. bio na proputovanju Afrikom, jer su on i njegov prevoditelj naišli na kanibalističko pleme. Bolesna je želja u njemu počela rasti. Konzultirao se s poglavicom plemena koji mu je rekao da, ako želi svjedočiti toj ceremoniji treba nabaviti djevojku koju će pojesti.

Jameson se, uzbuđen, vratio 15-ak minuta kasnije s 10-godišnjom djevojčicom koju je kupio od obližnjeg trgovca ljudima.
Prevoditelj je pristupio poglavici i rekao: "Ovo je dar čovjeka čija je želja gledati kako će biti pojedena".

Prema svjedoku događaja, kanibali su djevojku zavezali za drvo te je dva put uboli nožem u trbuh. Domoroci su potom rezali dio po dio njenog tijela i jeli ga, dok je Jameson skicirao scenu u svoju bilježnicu. Nakon što je bilo gotovo, Jameson i prevoditelj zaputili su se u kolibu poglavice, gdje je Jameson završio svoj crteže vodenim bojama. 

Na kraju je imao šest crteža s kanibalske gozbe. Prvi je bio kako djevojku vode do drveta, drugi je bio trenutak uboda s krvlju koja navire na rane. Treći je bio prikaz toga kako su je razrezali, dok su četvrti, peti i šesti pokazivali kako muškarci nose i jedu razne dijelove njenog tijela.

Nije poznato je li Jameson ikad osuđen na bilo koji način zbog ovog incidenta, no baca novo svjetlo na reklamu slavnog pića koja prikazuje Jamesona kako spašava djevojku i sanduk viskija od sokola.

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 12:52 26.Travanj 2017.

    tužna priča...šteta, što domoroci nisu njega odabrali...bolesnik...