Life
899 prikaza

Charles Aznavour bio je posljednji pravi šansonjer

Charles Aznavour
Wikipedia
Preminuo je čovjek čiji je glas obilježio stoljeće i iza kojeg je 80-godišnja karijera u glazbi i na filmu

Francuski pjevač armenskog podrijetla Charles Aznavour preminuo je u 95. godini života, javio je njegov glasnogovornik. Često nazivan francuskim Frankom Sinatrom Aznavour je karijeru na filmu započeo još kao dijete početkom četrdesetih godina, a prvi je album objavio 1953. godine.

Pravim imenom Shahnour Varinag Aznavourian rođen je u Parizu, a oba roditelja - Michael Aznavourian i Knar Baghdasarian - su ponosni Armenci koji su u Parizu vodili armenski restoran Le Caucase. Maleni je Charles već sa devet godina odustao od školovanja kako bi se posvetio karijeri.

Charles Aznavour | Author: Wikipedia Wikipedia
Otkrila ga je, u glazbenom smislu, niti manje niti više nego Edith Piaf koja ga 1946. godine vodi sa sobom na turneju. Aznavour je tada imao 22 godine.

"Dao sam joj svoju mladost, ludost i talent. Voljela je moju jazzy stranu, a nakon što mi je savjetovala da operiram i smanjim nos rekla mi je kako me više voljela s velikim nosom", rekao je o glazbenoj legendi s kojom je nastupao i u kultnom pariškom Moulin Rougeu.

Tijekom karijere prodao je više od 100 milijuna ploča u 80 zemalja, a od 1.400 pjesama koje je pjevao napisao je 1.300. U medijima su ga nazivali "francuskim odgovorom Franku Sinatri".

Osim što je pokorio glazbeni svijet, pojavio se i u nekim neprikosnovenim filmskim klasicima poput "Tirez Sur la Pianiste" Francois Truffauta i "Les Fantômes du Chapelier" Claude Chabrola, a film "The Tin Drum", inače ekranizacija knjige Güntera Grassa dobio je i Oskara za najbolji strani film 1980. godine u kojem je Aznavour glumio židovskog prodavača igračaka.

Njegovi su roditelji tijekom okupacije Pariza skrivali Židove i komuniste, dok je Aznavour kovao talent nastupajući u kabareima.

Ponosni Armenac koji je uvijek govorio kako je "francuski njegov ljubljeni jezik rada, ali Armenci su obitelj" prezirao je nacionalizam svake vrste. Godine 2002. tijekom predsjedničkih izbora kada je u završni krug ušao i nacionalist Jean-Marie Le Pen iz Nacionalne Fronte Aznavour je javno rekao kako je potpisao "Vive la France" peticiju, i pozvao Francuze da u znak protesta pjevaju "Marseljezu".

Na kraju je Aznavourov prijatelj Jacques Chirac odnio 82 posto glasova.

Aznavour je napisao i pjesmu o genocidu Armenaca naziva  "Ils sont tombés" radi čega je vrlo nepopularan u Turskoj koja tvrdi da je riječ o sukobu između Turaka i Armenaca, ali da se nikada nije odvio genocid.

"Ono što je, smatram, jako smiješno jest da je Turska nešto izgubila. Nemaju niti jednog velikog pjevača, a ja sam recimo mogao biti turski pjevač, dok sam danas francuski pjevač. To pokazuje da genocid nikada nema smisla jer uvijek postoje preživjeli", rekao je prije dvije godine Aznavour kada je u SAD-u dobivao zvijezdu na pločniku slavnih Armenaca.

Mlađima je možda najpoznatiji po pjesmi "She" iz 1974., romantičnoj baladi koju je ispjevao na francuskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom, a verzija Elvisa Costella iskorištena je za film "Notting Hill" 1999. godine.

Aznavour je s godinama nastupao manje, ali i dalje s jednakim elanom, pa je tako još prije dvije godine održao koncert u njujorškom Madison Square Gardenu.

"Bio je najveći i najbolji glazbeni interpreta na svijetu. Njegove su ga pjesme koje je sam pisao i onda izvodio učinile nezaboravnim za sva vremena", rekao je baletni redatelj sir Matthew Bourne, a redatelj Peter Bogdanovich za njega je 2017. ustvrdio kako je "Sinatra jednom rekao da je svaka pjesma monodrama s jednim likom, a Charles osim što je vanserijski pjevač je i vanserijski glumac".

"Potpuni Francuz u svakom smislu, neodvojiv od svojih armenskih korijena i prepoznat u cijelome svijetu Charles Aznavour glazbom je popratio sreću i bol tri generacije. Njegova remek djela, njegov biljeg i njegova genijalnost će ga nadživjeti", napisao je na svom Twitteru francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Volim Aznavoura, slušao sam njegov koncert šezdesetih, potpuno me raspalio", kaže o šansonjeru Bob Dylan, a pokojni Kemal Monteno ima pjesmu "Stavi tiho Aznavura". Aznavourove je hitove semplirao i Dr. Dre za stvar "What's the Difference" (feat. Eminem i Xzibit), a takvih je "posuđivanja" tijekom godina bilo mnogo.

Rusi su ga voljeli toliko da je nakon koncerta u Moskvi dobio 15-minutne stajaće ovacije, a njegove je pjesme od riječi do riječi na koncertima uvijek pjevao i Shimon Peres.

Charles Aznavour | Author: Wikipedia Wikipedia

Aznavoura su priznanjima poput "Légion d'honneur" i "nacionalni heroj Armenije" zasule i domovina i djedovina, a obožavala ga je i Amerika gdje je Aznavour uvijek rado odlazio.

"Moja publika, gdje god da jesam, u trenutku koncerta postaje moja obitelj", rekao je o svojoj karijeri i motivaciji za rad Charles Aznavour.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.