Life
402 prikaza

Tajno društvo koje vodi državu: Ovisnici o seksu i manijaci

Scena iz filma Veliki Gatsby
Bazmark Film III Pty Limited
Članovi društva u jednoj su večeri u hotelu popili pedeset boca vina, urinirali u čaše i bacali tanjure kroz prozor

Stolnjak natopljen krvlju i vinom, posvuda razbijeni tanjuri i mladić u nesvijesti koji leži na podu u skupocjenom odijelu. Bila je to scena u luksuznom hotelu Manor u Oxfordshireu, koja je samo još jedan u nizu dokaza da ozloglašeni klub Bullingdon sveučilišta u Oxfordu i dalje postoji i širi pakao unatoč tvrdnjama da su se nakon nekoliko skandala članovi primirili.

Na party im je uletila policija

"Ušetali su ovdje kao da su članovi kraljevske obitelji. Jedni su se opijali do besvijesti, a drugi su razbijali sve što su stigli", rekao je John Wood, jedan od konobara koji ih je posluživao.

Prema njegovim riječima, došlo je 15-ak studenata, posluženo im je 24 boca crnog vina, isto toliko boca bijelog vina i bekrajna količina šampanjca, a šteta koju su uzrokovali procjenjuje se na desetine tisuća dolara.

Klub Bullingdon neslužbeni je studentski tajni klub, čiji su članovi samo muškarci, a među članovima su i bivši britanski premijer, ministar finacija i gradonačelnik Londona. 

Osnovan je kao sportski klub posvećen jahanju i kriketu, a članstvo se plaća, i to ne malo i članovi imaju vlastite uniforme. Klub su godinama pratili skandali, a osim navedenog trojca, još pripadnika političkog establišmenta članovi su Bullingdona.

Premijer, ministar financija i gradonačelnik Londona klub su napustili, stoji u knjizi "Tajne Oxforda", nakon katastrofalne proslave u Manoru u kojoj su članovi kluba bacali tanjure kroz prozor i tako se htjeli našaliti s novim članovima kluba. Međutim, jedan je tanjur upao kroz prozor obližnjeg restorana, pa su gosti pozvali policiju.

Premijer David Cameron je negirao da je te večeri bio u Manoru, a bahato ponašanje kao te večeri zaštitni je znak članova kluba. Dovodili su prostitutke, razbijali sve čega su se dohvatili, urinirali u čaše, drogirali se, a sobe novih članova su demolirali prilikom inicijacije, odnosno primanja u klub.

Umirali od koktela droge i alkohola

Članovi kluba zavjetovali su se na šutnju, 'omertu', kao u mafiji i Bullingdon je od svog osnivanja oko 1780. godine prekriven velom tajni i misterija. Pravilo društva, koje je pronađeno u knjižnici i ispisano zlatnim slovima je da članovi moraju nositi hlače, kapute i leptir mašne isključivo plave boje.

Nakon niza ekscesa koji ih godinama prate, poput izazivanje požara, razbijanja i demoliranja, a jednom su prilikom navodno razbili i skupocjenu Stradivarijevu violinu, tučnjava, konzumiranja droga i sličnog, zabranjen im je da ulazak u brojne gradske pubove, te im je zabranjeno održavanje sastanaka u krugu od 15 kilometara od centra Oxforda.

Mnogi članovi medijima su opisali niz skandaloznih događaja koje su doživjeli tijekom studiranja, pa tako i situaciju kada je jedan član, da li zbog oklade ili obijesti, pojeo čašu iz koje je pio vino.

Jedan je član pred očima beskućnika, koje tražio novac, zapalio novčanicu od pedeset funti, dok je na jednoj večeri jedan član navodno preminuo nakon što je popio smrtonosni koktel alkohola, kokaina i heroina. Jedan je član urinirao u jednu šalicu, a potom pozvao konobaricu da proba što je unutra, jer on ne može utvrditi. 

Jedan od gorih slučajeva dogodio se sedamdesetih, kada je sin jednog člana Parlamenta mrtav pijan sjeo u auto i prilikom vožnje luđačkom brzinom ubio je četvero ljudi među kojima je bio i nogometaš Chelsea Peter Houseman sa suprugom. Dečko je prošao s novčanom kaznom i oduzimanjem vozačke, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.