Life
15316 prikaza

Dan kada su Fahro i Mate opljačkali Kirka Douglasa

Kirk Douglas na setu snimanja filma Giant Shadow
1/2
National Photo Collection of Israel
Bilo je to 1984. godine u Sarajevu, u vrijeme kad su se tamo održavale Zimske olimpijske igre

Bila je to vijest koja je u veljači 1984. godine odjeknula tadašnjim jugoslavenskim medijima. Sve tada najtiražnije novine izvijestile su da je u Sarajevu na 48 sati zatvoren restoran 'Una'.

Do tad je sve u Sarajevu funkcioniralo savršeno. Grad i cijela država godinama su se pripremali za početak najvažnijeg zimskog sportskog natjecanja – Zimskim olimpijskim igrama. Maskota igara - Vučko, najavio je ovaj svečani događaj već mjesecima prije – smiješio se s postera, znački, kemijskih olovaka…

Grad je živio za to da ostavi u svijetu što bolji dojam, potrudili su se svi, no bilo je i onih kojima do ugleda baš i nije bilo previše stalo i koji su u svemu tome vidjeli samo priliku za brzu i laku zaradu. 

Kako piše portal 'Yugopapir', jedan od njih bio je i Fahrudin Šehić, vlasnik restorana, odnosno privatne ugostiteljske radnje 'Una'. U srijedu 11. veljače, pisalo je u tadašnjim novinama, čulo se da je dva dana ranije u Fahrudinovom restoranu ručao slavni glumac Kirk Douglas sa svojim društvom.

Veselo društvo pojelo je i popilo i račun je iznosio tadašnjih 5.400 dinara – u današnjoj protuvrijednosti oko 110 dolara. No, Fahri se to činilo malo, pa je glumcu uvećao račun za deset puta. I naplatio ravno 54.000 dinara, odnosno – oko 1.000 dolara. Budući da su inspekcije i sudovi tada puno brže reagirali, restoran je odmah zatvoren iako je bio jedan od zaštitnih znakova Sarajeva.

Pavle Vuisić Legenda Life Valter brani Sarajevo: Vuisić u večeri popio 120 gemišta!

Fahrudina su potražili i novinari. Njegov ugostiteljski objekt bio je iznad baščaršijskog zdanja Morića-han koji je još od sredine 16. stoljeća bio poznat kao prenoćište i restoran za trgovce iz Europe i Bliskog istoka. I kod Fahrudina su zalazile mnoge poznate ličnosti i nikad, baš nikad nitko nije imao nikakvu primjedbu.

Potpisali su se u knjigu utisaka i prvoborac i kasnije predsjednik Izvršnog vijeća Vidoje Žarković, pa cijela postava glumaca iz beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta, čak i bivši svjetski skijaški prvak, Šveđanin Ingemar Stenmark…

Na pitanje što se zapravo dogodilo, kako je pala bruka na njega i njegov restoran, Fahrudin je ispričao novinarima svoju verziju.

"Eto vidite, nema tu mnogo što da se priča… U podne tog dana došao je neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga prijavljivao, mislio sam tako dan-dva, dok ova Olimpijada…“

Priznao je Fahrudin da je te večeri zaista u njegov restoran došao Kirk Douglas sa svojim društvom – bilo ih je osmero. Smješteni su bili na katu, da imaju mira…

"I Baš su lijepo jeli, baš su se lijepo proveli“, pričao je Fahrudin. A onda je on posluživao dok je posluživao, pa su se zajedno i slikali za dugo sjećanje.

Kelner iz Rijeke

"A onda sam ja oko pola dva ujutro o'šo da kupim još mesa za sutra, a ona Mate uzeo račun koji je sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio 54 tisuće dinara.“

Dok se Fahrudin vratio iz kupovine, nije više bilo ni gostiju ali ni Mate. Opljačkao je i Fahrudina i Kirka.

No, sve bi to možda novinari i povjerovali, ali su potražili i inspektore. Petar Vuković, tadašnji šef tržišne inspekcije je ispričao nešto drugačiju verziju.

Kirk Douglas i John Wayne | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
"U utorak 10. veljače dobili smo pismenu prijavu iz Organizacijskog komiteta Zimskih olimpijskih igara, s priloženim računom iz restorana 'Una', iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 5.400 naplatio 54.000 dinara. Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinski organ je odmah donio rješenje da se restoran smjesta zatvori do 1. ožujka.“

Otkrila se i prava istina o Mati. Naime, hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa, potvrdila je, kao i svi ostali iz društva, da ih je cijelu večer posluživao Fahrudin osobno i da je on osobno naplatio račun. I to u dolarima – ukupno oko 400 dolara – što bi u današnjoj protuvrijednosti iznosilo oko 1000 dolara.

Scena iz serije Otpisani Propaganda i laži Kultura YU serija Otpisani: To je bila povijesna izmišljotina

E, sad je najzanimljivije pročitati kako se tada kažnjavalo prevarante u restoranima. Sudac za prekršaje u općini Stari grad Vlasniku je odmah izrekao zabranu rada restorana u trajanju od pet mjeseci. Nakon toga dobio je krivičnu prijavu zbog neosnovane dobiti veće od 30.000 dinara i zbog toga što je umjesto u dinarima, račun naplatio u stranoj devizi. Dobio je i prijavu 'općinskom organu za prihode' – tadašnjoj varijanti porezne uprave, a onda i zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora, a oduzela mu se i imovinska dobit ostvarena prijevarom.

Kirk Douglas | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Kako su rekli inspektori, Fahrudin je već idući dan donio pokajnički 400 dolara u općinu i molio da vrate izvjesnom gospodinu Weissu koji je platio račun. Organizacijski odbor ZOI donio je g. Weissu novac, a on je zamolio da se iskoristi u dobrotvorne svrhe.

Osim Fahrudina inspekcija je tih dana slično kaznila još nekoliko ugostitelja s istim kaznama jer su htjeli obrukati ugled Sarajeva i tadašnje države.

Mira Furlan u filmu Zadarski memento ŽARILE I PALILE Life Ovih 8 žena bile su seks simboli Jugoslavije

Ne bi bilo loše kad bi na ovom primjeru nešto naučili ne samo naši inspektori i suci, nego i onaj dio hrvatskih ugostitelja, taksista kao i iznajmljivača koji svake godine za vrijeme turističke sezone nemilice gule turiste, prihoduju ono što im ne pripada i stvaraju imidž Hrvatske kao zemlje lopova, sitnih kradljivaca i pokvarenih prevaranata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:25 12.Kolovoz 2019.

    jugoslavijooooo

  • Avatar octopus
    octopus 10:46 12.Kolovoz 2019.

    Nešto mi nije jasno: Pa mi i jesmo "zemlja lopova, sitnih kradljivaca i pokvarenih prevaranata.....". Nema se tu što kvariti niti stvarati imidž .