Life
1128 prikaza

Dan kada su se Boysi suprostavili režimu i Arkanu

Zvone Boban na Maksimiru
Youtube
Najraširenija je teorija ona kako je Arkan dobio zadatak izazvati nerede, te da ispipa kako Hrvati "dišu"

Prije točno 25 godina, 13. svibnja 1990. godine na Maksimiru su se uoči utakmice Dinamo - Crvena zvezda dogodili incidenti kojih se mnogi i danas sjećaju.

Arkan se pojavio "od nikud"

Navijači Crvene zvezde u Zagreb su stigli predvođeni Željkom Ražnatovićem Arkanom , za kojeg su mnogi vjerovali kako je sa zadatkom stigao na Maksimir. Budući ratni zločinac, okrivljenik za brojna ubojstva na prostoru bivše Jugoslavije, nikada nije visoko kotirao među navijačima Crvene zvezde. 

A onda je toga dana bio vođa Delija. Delije i danas govore kako se Arkan pojavio "od nikud", dok je najraširenija teorija ona kako je Arkan dobio zadatak izazvati nerede, te da ispipa kako Hrvati "dišu".

Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom Arkana počeli uništavati južnu tribina, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top. 

Stadion doslovno poludio

"Počelo je tako što su Delije provalile na južnu tribinu maksimirskog stadiona. Naime, provocirala ih je manja grupa naših navijača tako što ih je gađala kamenjem te verbalno vrijeđala. Tada su apsolutno nadmoćne Delije probile ogradu te započeli tučnjavu s našima, kojih je bilo - tridesetak. Policija je potpuno zakazala, naime, to je trajalo relativno dugo, a oni nisu reagirali. Tada je ostatak stadiona doslovno poludio " kazao je jednom prilikom Thomas Bauer , dugogodišnji predsjednik Udruge navijača Dinama...

Bad Blue Boysi su probili ogradu na sjevernoj tribini, te započeli brutalni sukob s "milicijom" . Snage reda uzvratile su "pendrečenjem", suzavcima i vodenim topovima, a u tim je okršajima u nogu ustrijeljen jedan navijač Dinama.

Navijači položili vijence u znak sjećanja na Bad Blue Boyse poginule u Domovinskom ratu | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

No, taj je dvoboj "u visine" gurnuo i Zvonimira Bobana, tadašnjeg kapetana Dinama koji je na utakmici fizički nasrnuo na milicajca Refika Ahmetovića. Boban je tada pokušao od napada milicajca zaštititi suigrača Vjekoslava Škrinjara, ali i jednog navijača Dinama. Njegov napad na policijskog službenika vidio je čitav svijet, a Boban je tada kažnjen sa devet mjeseci neigranja čime je propustio Svjetsko prvenstvo u Italiji.

U jednom kasnijem intervjuu Refik Ahmetović je ispričao kako su ga kolege nagovarale da ubije Bobana.

"Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao 'Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati', ispričao je jednom prilikom Ahmetović.

Utakmica koja je ušla u nogometnu antologiju

Od početka se znalo da će to biti utakmica visokog rizika. Samo nekoliko dana prije utakmice (6. i 7. svibnja) održani su i prvi višestranački izbori na kojima je nadmoćno pobijedio HDZ. Srpskom je političkom scenom vladao Slobodan Milošević, a nacionalni naboj osjećao se na svakom koraku. Zapravo je pravo čudo da u ovoj tučnjavi nije bilo teško stradalih.

Utakmica je tako ušla u nogometnu antologiju, a CNN ju je uvrstio među pet utakmica koje su obilježile povijest.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.