Life
192 prikaza

Dobra berba medalja za hrvatske frankovke u Harkanju

1/10
Zoltán Kiss Gadget
Platinaste medalje osvojile su frankovke Belja i Feravina na velikom ocjenjivanju u Mađarskoj. Imamo i 10 zlatnih priznanja te tri srebrna

Odlična je bila 2012. za frankovku u Baranji, pokazalo je ocjenjivanje vina od te sorte Kékfrankos Grand Tasting u mađarskom Harkanju. Frankovka Premium Vina Belje iz Kneževih Vinograda u desetoj godini života podijelila je prvo mjesto s vinima iz Mađarske i Slovenije osvojivši 95 bodova od 100 i platinastu medalju. Njezina vršnjakinja, također beljska Frankovka Goldberg, bila je zlatna s 91 bodom. Istim su se priznanjem okitile i Frankovka Belje 2009. te ona berbe 2019., koja je sad na tržištu. Pokazuje to da se podjednako može uživati u dobrim frankovkama kad su relativno i kad su sasvim zrele.

Podjednake razloge za zadovoljstvo ima i vinarija Feravino iz Feričanaca u Slavoniji. Njihova Frankovka ledene berbe 2016. bila je među 12 vina koja su osvojila platinastu medalju, a pozlatile su im se frankovke premium linije Miraz iz berbi 2018. i 2017. te bazna iz 2018. Zlatne medalje osvojili su i Krauthakerova Frankovka 2019., Vupikova Frankovka Goldschmidt 2017., Frankovka 2017. moslavačkog vinara Igora Ivanića i pjenušac od frankovke Iločkih podruma Princeps.

 | Author: Zoltán Kiss Gadget Zoltán Kiss Gadget

Krauthakerovoj Frankovki 2020. nedostajao je bod do zlata, a srebrnu kolajnu zavrijedile su i Frankovka 2020. Vinotočja Patkoš iz Orahovice te Rosé 2021. od frankovke vinarije Pinkert iz baranjskog mjesta Suza.

Ocjenjivanje Kékfrankos Grand Tasting organizira časopis za vino i gastronomiju Pécsi Borozó (Pečujski vinski bar). Na drugo izdanje pristigla su 122 uzorka iz Mađarske (85), Hrvatske (16), Austrije (14), Slovenije (tri), Srbije (dva) te po jedan iz Slovačke i Njemačke. Glavni urednik Zoltan Győrffy ispravno ističe kako su graševina i frankovka najznačajnije srednjoeuropske sorte pa im zato i posvećuje posebnu pozornost. Radio je i slično ocjenjivanje graševina, koju u Mađarskoj zovu olaszrizling.

 | Author: Zoltán Kiss Gadget Zoltán Kiss Gadget

Frankovka je nedvojbeno s područja bivše Austro-Ugarske. Genetika je pokazala kako su joj roditelji silvanac crni, u Austriji poznat kao blauer zimmettraube, i starohrvatska belina ili belina bijela velika, čiji je njemački naziv heunisch weisser, francuski gouais blanc, a potječe iz Zagorja. I istarska borgonja je frankovka. Zbog klime i tla daje poprilično drukčija vina nego u srednjoj Europi pa su Istrani i zadržali lokalni naziv sorte. Inače, frankovku uzgajaju i vole Nijemci, Austrijanci, Mađari, Česi, Slovaci i Slovenci, ima je u Vojvodini, Moldaviji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Italiji, Francuskoj, čak i u SAD-u, a zovu je i blaufränkisch, frankovka modrá, modra frankinja, franconia te limberger ili lemberber.

Kod nas jako lijepa vina daje u Podunavlju. Odličnu odležanu frankovku ima vinarija Kolar, a rosé Franka iločke vinarije Trs lani je bio najbolje vino na ocjenjivanju Drink Pink u Zagrebu. I Slavonci joj sve više posvećuju pozornost koju zaslužuje. Enjingi je sadi kako bi dobio više svježine u vinu Crno Venje, Vlado Krauthaker se lijepo igra s njom, dobre frankovke stižu i iz Orahovice. Od Kutjeva prema sjeverozapadu Hrvatske ima je sve manje. Moslavci je još koliko toliko drže, Zagorci i Međimurci kao da je se srame, a na Plešivici ju je gotovo istisnuo portugizac. Uzgajaju je ponešto u vinogorjima Krašić i Ozalj.

 | Author: Zoltán Kiss Gadget Zoltán Kiss Gadget

Mlada vina od frankovke su voćna, relativno vitkog tijela i živahna, osvježavajuća okusa, a pristaju roštiljadama, lakšim jelima iz kotlića, pa i janjetini ili kozletini. Posveti li joj se više pozornosti i smanji prinos u vinogradu, vina postaju puna, raskošna mirisima zrelijeg crvenog i crnog sitnog voća i okusom te vrlo lijepo “putuju kroz vrijeme”. Odlično će popratiti jela od peradi tamnijeg mesa, divljač, pa i ponajbolje steakove, posebno nakon što se razviju tercijarne, pikantne arome.

’Vau vino’, rekli su ocjenjivači o crnjaku iz Belja

 | Author: PROMO PROMO

Čak je 95 bodova od 100 osvojila Frankovka 2012. Vina Belje i podijelila titulu prvaka na ocjenjivanju u mađarskom Harkanju s vinom Káli Királyi Kékfrankos 2017. ‘domaće’ vinarije Pálffy s Balatona i Modrom Frankinjom Barrique 2016. vinarije Prus iz slovenske Bele Krajine. ‘Vau vino, svilenkastih tanina, prekrasnih kiselina i nevjerojatne dubine’, dio je zajedničkog opisa ocjenjivača o zreloj, sad već i arhivskoj frankovki. Butelja aktualne berbe 2019. stoji 75 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.