Life
622 prikaza

Drevne civilizacije nisu znale da postoji plava boja

More
Thinkstock
Plava boja nije bila misterija samo za stare Grke. Ne spominje se u Kuranu, u drevnim kineskim pričama...

Drevni jezici nisu imali riječ za plavo, a znanstvenici su uvjereni da naši preci nisu znali ni da ta boja postoji. 

Kako navodi Business Insider, i Homer je u svojoj “Odiseji” za more napisao da ima boju tamnog vina. 

1858. godine William Gladstone, koji je kasnije postao i britanski premijer, pobrojao je sve boje koje je Homer opisao u svom djelu. Otkrio je da se plava boja uopće ne spominje.

Ronioc pod morem | Author: J.W. Alker/DPA/PIXSELL J.W. Alker/DPA/PIXSELL

Crna boja se spominje oko 200 puta, a bijela 100 puta. Crvena je spomenuta manje od 15 puta, a žuta i zelena manje od 10 puta.

No, plava boja nije bila misterija samo za stare Grke. Ne spominje se ni u Kuranu ni drevnim kineskim pričama, otkrio je njemački filolog Lazarus Geiger. 

Prema njegovim istraživanjima, drevne kulture su imale riječi bijelo i crno, kao i riječi za tamno i svijetlo.

Sljedeća riječ koju su stari narodi usvojili je crvena boja, potom žuta i zelena, donosi video Tech Insidera.

Egipćani su prva civilizacija koja je imala riječ za plavu boju, a prvi su i proizveli tu boju. 

Prije nekoliko godina Jules Davidov je napravio eksperiment u kojem su sudjelovali članovi plemena Himba  iz Nambije. Pokazan im je crtež na kojem je bilo 11 zelenih i jedna plava kocka. 

Davidov je shvatio da pripadnici plemena nisu mogli odlučiti koja je kocka drukčija ili im je trebalo puno vremena da razmisle i odgovore. Međutim, ovo pleme za zelenu boju koristi više riječi. Kada su im pokazane kocke koje su obojane različitim nijansama zelene, odmah su odgovorili koje su razlike.

Posebno istraživanje, koje je provedeno prošle godine pokazuje da boje mogu biti iste, ali jezik ima presudan utjecaj na način na koji ih doživljavamo. U engleskom jeziku najpopularnije osnovne boje su plava, ružičasta i zelena, dok su u Kini to crvena, plava i zelena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.