Life
4171 prikaza

Država im daje milijune, a zatvorenici umiru u krvi

Ruke zatvorenika u ćeliji
Thinkstock
Četvorica su umrla u sukobu protivničkih bandi, a privatni vlasnici zatvore svim silama se bore protiv preuzimanja krivnje

Dok je Kyle Tiffee umirao u lokvi vlastite krvi, čuvari privatnog zatvora sprejali su ga suzavcem. Umro je prošle nakon kratkog i brutalnog obračuna bandi u zatvoru u saveznoj državi Oklahomi.

Njegova obitelj podigla je tužbu u kojoj tvrde da je svaki aspekt Kyleove smrti, sve do improviziranih bodeža, krivnja Corrections Corporation of America.

Zatvorska žica koja čuva dvorište Najpoznatiji bjegunci Life Gospić: Godinu i pol nisu 'skužili' da im je pobjegao zatvorenik

Najveća je to privatna kompanija u američkom zatvorskom sustavu, upravlja s oko 70 zatvora diljem SAD-a i godišnje zarađuje milijarde dolara. Između ostaloga, vlasnici su i zatvora u kojem je umro Tiffee i još trojica muškaraca krajem prošle godine, zatvora Cimarron u Cushingu, savezna država Oklahoma.

Predvidljiv obračun

Smrtonosni obračun bio je iznimno predvidljiv, stoji u tužbi, a piše Daily Beast. Osim što ga je bilo lako predvidjeti, bilo ga je lako i spriječiti, ali korumpirano osoblje nije htjelo raditi svoj posao i prepustili si bandama da vode zatvor.

Kyle je bio član Irske mafije, najstarije organizirane zločinačke skupine u SAD-u, a kobni sukob odigrao se protiv članova Ujedinjenog arijevskog bratstva, rasističke organizacije nastale na temeljima zloglasnog KKK-a.

Isječak iz filma Visaranai Tisuće mrtvih Life Zatvor iz pakla: Ni ne znaju zašto ih muče

I dok su se članovi protivnički bandi skupljali, dok je sukob izgledao neizbježan, čuvar je promatrao kao da ga nije briga za to što se događa. Čuvar je bio Terrance Lockett i on kaže da ništa nije vidio. "Sve se tako brzo dogodilo. Stvarno nisam vidio ništa", ispričao je Lockett, ali ubrzo se predomislio i više nije htio pričati s medijima.

'Javi se kad se počnu tući'

Lockett je upozorio nadređene o skupljanju članova bandi, ali oni su mu navodno rekli da se javi kad se zatvorenici počnu tući. Medicinska sestra, zajedno s Lockettom, prišla je teško ozlijeđenom zatvoreniku i počela mu pružati hitnu pomoć.

Nedugo nakon toga na mjesto zločina došli su i zatvorski čuvari koji su počeli sprejati suzavcem Tiffeeja kako bi rastjerali zatvorenike. Kyle i još jedan član Irske mafije umirali su na podu, a nedaleko od njih bila su i dvojica pripadnika Arijevskog bratstva.

Melania Trump Novi skandal Top News Otac Melanije Trump 'gulio' 40 godina zbog utaje poreza

Postoji mogućnost da su nadzorne kamere snimile čitav događaj, ali CCA se svim silama bori kako ne bi morali objaviti te snimke i potencijalno priznati krivnju za teške propuste.

Trn u oku

Osim toga, zatvor Cimarron trn je u oku CCA već godinama. Lockett i još jedna čuvarica optuženi su za krijumčarenje droge i mobitela u zatvor, a tužitelji govore da je to samo simptom teške korupcije koja je stvorila atmosferu bezakonja.

CCA se brani i govore pružaju najbolju skrb o zatvorenicima, ali upravo njihove prihode tužitelji koriste protiv njih. Oklahoma plaća više od 2 milijuna dolara mjesečno kako bi CCA upravljala privatnim zatvorima u toj saveznoj državi, a često u javnost izlaze priče o lošim uvjetima života zatvorenika.

Kriminalci Tražene žene Life Hrvatice na Interpolovoj tjeralici: Krale, ubijale, dilale...

Primjerice, jedan zatvorenik ušao je u zatvor s oteklinama na rukama. Ispostavilo se da je imao dva slomljena prsta, ali predugo vremena je prošlo i prste su liječnici morali ponovno lomiti kako bi ih mogli ispravno namjestiti.

Uvjete u privatnim zatvorima možda i najbolje oslikava činjenica da savezne američke vlasti planiraju izbaciti privatnike iz zatvora. Cimarron će ipak i dalje ostati u privatnim rukama zato što je to državni zatvor i savezne vlasti zasad ne mogu natjerati državne vlasti da pruže zatvorenicima određenu razinu skrbi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.