Life
253 prikaza

Zabrinjavajuće izvješće Pentagona: "To je stvar državne sigurnosti"

Pripadnici američke nacionalne garde
Terra C. Gatti/Virginia Guard Public Affairs
Predstavlja sve veći problem u razvijenom svijetu, a ne zaobilazi ni one koji bi trebali čuvati sigurnost zapadnih zemalja

Američka vojska danas je deblja nego ikad prije, zaključak je poražavajućeg izvještaja američkog ministarstva obrane.

Danas je oko 7,8% američke vojske klinički pretilo, a usporedbe radi, prije 15 godina ta brojka bila je 1,6%. Pentagon je godinama tajio brojke o pretilim vojnicima, a ove brojke podigle su pravu uzbunu među analitičarima.

Visoki dužnosnici Pentagona kažu da nema razloga za brigu. "Ne možete jednostavno reći da, samo zato što netko ima viši BMI, ta osoba nije zdrava i nije spremna za borbu", izjavio je šef službe za zdravlje Pentagana Donald Shell.

S njim se ne slažu ljudi koji sudjeluju u borbama. "Ako se moram popeti na planinu u Afganistanu s nekim tko je klinički pretio, to je potencijalni izvor problema za patrolu", kaže John Troxell, narednik u američkoj vojsci.

Najveći razlog za brigu su katastrofalne brojke među američkim vojnicima predodređenima za sudjelovanje u borbama. Kako piše Military Times, 2001. godine svaki stoti vojnik u borbama bio je pretio. Prošle godine, svaki petnesti takav vojnik bio je pretio.

Stručnjaci za zdravlje u Pentagonu govore da je vojska daleko zdravija i fizički spremnija od opće populacije SAD-a, ali i takve izjave upozoravaju na problem koji će se najviše osjetiti u budućnosi. Istraživanja su pokazala da gotovo tri četvrtine američkih tinejdžera ne može ući u vojnu službu zbog lošeg zdravlja, a najveći problem je prevelika težina.

"Sada je riječ o državnoj sigurnosti SAD-a. To je već dugoročni trend od kojeg ne smijemo okretati glavu", kaže general John Bednarek, zapovjednik američkih snaga u Iraku 2014. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.