Life
41489 prikaza

Dvije obitelji čuvaju tajnu s dna Ohridskog jezera

Ohridsko jezero
Getty images
Samo dvije obitelji znaju najveću ohridsku tajnu - a kunu se kako će je sa sobom ponijeti u grob

U samom srcu sjeverne Makedonije, u malenom i prekrasnom gradiću Ohridu, leži jezero koje svojom ljepotom, ali i skrivenim bogatstvom fascinira sve posjetitelje.

Naime, Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Europi, dom je proslavljenog bisera. Ohridske bisere nosila je i kraljica Elizabeta II, danska kraljica Margrethe II, Giovanna Savojska od Italije, ali i pokojna princeza Diana, a ne postoje biseri na svijetu s kojima biste ih slučajno mogli zamijeniti.

Tajnu znaju samo muški nasljednici

U čemu je tajna? Na to pitanje odgovor imaju tek rijetki - dvije obitelji koje čuvaju gradsku tajnu generacijama, a daju i zakletvu da će je ponijeti sa sobom u grob.

Uzgoj opijuma Povijesni biznis Ekonomix Ovako je makedonski opijum postao svjetski brend

Sam način izrade bisera poznat je jedino članovima određenih obitelji, a tajna se uspješno čuva od dvadesetih godina 20. stoljeća. Biseri se rade od ljuski ribe plašice, endemskoj vrsti jezera Ohrid, a zanimljivo je da se 'recept' za izradbu prenosi samo muškim nasljednicima.

Ohridsko jezero u Makedoniji | Author: http://ohridpearl.com http://ohridpearl.com

Osim plašice, u Ohridu živi još čak 212 endemskih vrsta

Priča počinje 1924., kad je ruski vojnik koji je boravio na Ohridu znao tajni recept izrade bisera iz svoje obitelji u domovini, gdje se nalazi jezero sa sličnim ribama.

Obitelji Talev i Filev su jedine dvije obitelji koje rade prave i originalne ohridske bisere. Do današnjeg dana su uspjeli zadržati ručnu proizvodnju, a rade samo s prirodnim materijalima. 

Još jedna zanimljivost je kako biseri inače imaju vijek trajanja 150 godina, no oni s Ohrida su vječni.

Biseri su izrađeni od sto posto organskog materijala, od školjke, dok je druga važna karakteristika je zaštita bisera od soli iz znoja, koja se izrađuje od ljuski ribe iz jezera. Tajna ohridskih bisera je u emulziji, čija receptura je ono što se smatra strogo čuvanim podatkom.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • slf51947 11:28 04.Listopad 2019.

  Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. .................>>>> www.Trade46.com

 • Avatar Tornimella
  Tornimella 01:14 04.Listopad 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

 • weh11372 17:24 03.Listopad 2019.

  Zarađivao sam 18540 dolara prošlog mjeseca radeći na mreži samo 2 do 3 sata na svom prijenosnom računalu i to je bilo tako jednostavno da ni sam nisam mogao vjerovati prije rada na ovoj stranici. ~~~~~~~~~~~~~>>>>>>>> www.Trade46.Com