Life
4373 prikaza

Tisuće se slikaju na jezeru smrti - ne znaju da je otrovno

Otrovno jezero na Sibiru
Screenshot/Youtube
Jezero je sve popularnije zbog brojnih fotografija koje posjetitelji objavljuju na Instagramu

Na fotografijama izgleda mirno, predivno, gotovo idilično, kao pravi mali komadić raja na Sibiru. Oko njega 'naslikavaju' se žene u kupaćim kostimima a na površini šepure se muškarci na daskama za surfanje. Ovog ljeta jezero je postalo jako popularno, što se može vidjeti po brojnim objavama njegovih obožavatelja na Instagramu

No ono što se ne može vidjeti, već možda samo naslutiti po činjenici da se u tom jezeru nitko ne kupa, je da je to zapravo smetlište, da je to umjetno jezero uz elektranu u vlasništvu kompanije Siberian Generating Company LLC.

Ta predivna plava boja, za koju bi pomislili da je refleksija neba, zapravo je nastala zahvaljujući depozitima kalcijeve soli i metalnih oksida, kažu iz kompanije. 

Muljevito dno u kojem se možete zakopati

Maldivi Novosibirska, kako nazivaju ovo jezero, nalazi se u blizini grada Novosibirska, industrijskog i trećeg grada po veličini u Rusiji u kojem živi 1,6 milijuna stanovnika. Ovaj grad i nije baš poznat po plažama, već po hladnim zimama i metalurškim tvornicama. 

Jezero Karačaj Nema goreg Life Jezero smrti - samo sat vremena ovdje će vas ubiti

Jezero je postalo prava zvijezda društvenih mreža, pa je kompanija odlučila upozoriti sve veći broj ljudi koji na njega dolaze, da moraju biti jako, jako oprezni. Jezero je opasno, i kupanje u njemu može izazvati ozbiljne probleme. No također naglašavaju kako nije otrovno i razine radijacije su normalne, piše The Washington Post.  

Voda ima veliku PH vrijednost zbog pepela ugljena koji se u njega ispušta, pa može izazvati jake alergijske reakcije. 

"Molimo vas da dok pokušavate uslikati selfije, da ne padnete u ovo odlagalište pepela", upozoravaju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo: @sup_novosibirsk

A post shared by 🌴Новосибирские Мальдивы 😎🌴 (@maldives_nsk) on

I dok ih je kompanija upozorila i da je "gotovo nemoguće" izaći iz muljevitog dna, nekim ni to nije bilo dovoljno upozorenje. Niz je slika na kojima su prikazani 'hrabri' kako na različite načine uživaju u jezeru.  

Naslikavanje u kupaćim kostimima pored smetlišta

Iza tih slika zapravo stoji priča o ženama koje se naslikavaju u kupaćim kostimima pored jezera s otpadnim vodama, i naravno neizostavnim napuhancem flamingom.

A neki dovoljno hrabri, umočili su noge, pa čak se i okupali. Kažu nije nikakav 'problem', samo nekoliko dana nakon kupanja imate crvenilo po tijelu koje vas svrbi kao da ste upali u roj komaraca i u njemu odlučili živjeti. 

Ilustracija sablasnog jezera BIZARNI DOGAĐAJI Life Jezero smrti u susjedstvu svake godine odnosi živote

"Nije opasno plivati u njemu. Sljedećeg jutra moje su se noge lagano zacrvenjele i svrbjele su me dva dana, o nakon toga sve je prošlo. No što sve ne biste učinili zbog tako dobrih fotografija?", rekao je. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Part 2 Надеюсь, что вы все понимаете, что это творческая задумка и никто настоящий пикник на золоотвале не устраивал и в воде не плескался. На самом деле, мне кажется, что его "опасность" слегка преувеличена. Естественно, что купаться там не стоит, но из-за фотосессии длительностью в час у тебя не вырастет третья рука с: Stylist - @grimerkalab @lionheart_jew - украшения ручной работы #золоотвал #тэц5 #lovestory #фотографновосибирск #фотографбийск #стилистновосибирск #визажистновосибирск

A post shared by Екатерина Аксютина | Фотограф (@ekaterinaaaaks) on

I kako kaže hrabri fotograf koji je na obali fotografirao mladi bračni par, nitko pored tog jezera nije imao piknik ili skočio u vodu

FENOMEN Znanost Pronašli jezero ispod mora - tko tu zaroni ne vraća se!

"S jedne pak strane čini mi se da je opasnost malo pretjerana, naravno ne bi trebali u njemu plivati, no neće vam izrasti treća ruka tijekom jednosatnog slikanja uz obalu", kaže. 

Jedan je korisnik napisao: "Nije to Černobil, ali je svejedno opasno". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.