Life
889 prikaza

Einsteinova posljednja ljubav bila je ruska špijunka

Albert Einstein
Wikipedia
Par je razmjenjivao intimna pisma koja su nedavno završila na aukciji

On je bio briljantni znanstvenik židovskog podrijetla koji je emigrirao u SAD u eri razvitka nuklearne bombe, a ona fatalna zavodnica, špijunka i supruga poznatog kipara kojeg su nazivali 'ruski Rodin'.

Iako su o Albertu Einsteinu i njegovo biografiji ispisane knjige, a nedavno je snimljena i mini-serija, zanimljivo je kako je najkontroverzniji upravo privatni život velikog znanstvenika. Loš otac koji je zapustio i napustio dvojicu sinova iz prvog braka tek je drugoj supruzi, svojoj rođakinji Elsi pokazivao nježnost, dok je prvu suprugu, matematičarku Milevu Marić naprasno napustio, ucjenjivao i psihički zlostavljao.

Konjenkova, rođena kao Margarita Vorontsova, bila je dijete poznatog odvjetnika te se i u mladosti družila s ruskim velikanima. Udala se za perspektivnog ali i kontroverznog umjetnika Sergeja Konjenkova nakon afere sa skladateljem Sergejom Rahmanjinovim. Sa novopečenim je suprugom odselila u Ameriku kada je on dobio posao da napravi Einsteinovu brončanu bistu za Sveučilište Princeton. Tamo su živjeli od 1920. do 1945., a njezin je posao, navodno, bio i sakupiti informacije o atomskom programu, a za to joj je ulaznica bio upravo Einstein koji je Ruskinjom bio očaran.

Fizičaru je 1936. godine preminula supruga Elsa, a Einstein je polagano započeo vezu s Margaritom. Zamolio je liječnika da 15 godina mlađoj Margariti savjetuje da radi zdravlja nekoliko mjeseci godišnje provede u istom gradu gdje je živio i on, kraj jezera Saranac. Za njihovu je aferu čitavo vrijeme znao i njezin suprug koji je par zvao 'Almar', no ne zna se je li mu zaista bilo svejedno ili je ipak znao da njegova supruga ima zadatak.

- Nedavno sam oprao kosu bez ičije pomoći, ali nisam to baš najbolje uradio. Ja nisam baš tako pažljiv kao ti - stoji u jednom od devet pisama između Konjenkove i Einsteina koja su nedavno prodana na aukciji u aukcijskoj kući Sotheby's. Jasno je kako je špijunka gajila iskrene osjećaje prema znanstveniku, ali je također bila svjesna da iako Einstein nije radio na 'projektu Manhattan', da mu je bio blizak te se od njega moglo svašta saznati.

Izvjesno je i kako je prije svog povratka u Rusiju ljubavniku rekla da je špijunka te da joj život ovisi o tome koliko informacija 'dobavi' Staljinu. Kako bi se pobrinuo za sigurnu budućnost svoje ljubavi Einstein se pristaje sastati sa sovjetskim konzulom Pavlom Mihajlovom koji je ujedno bio i glavni čovjek ruske obavještajne službe u Americi.

Iako mu Einstein nije puno toga rekao, fizičar je Margariti u pismima nekoliko puta napomeno kako se 'našao s konzulom, te će sada sve biti u redu'. Bračni par Konjenkov u Rusiju se vratio 1946. godine, početkom izbijanja Hladnog rata. Staljin ih je materijalno zbrinuo, a Albert je Margariti prije odlaska poklonio svoj zlatni sat.

- Ovdje me sve podsjeća na tebe... svaka sitnica u mojoj pustinjačkoj ćeliji - pisao joj je Einstein iz Princetona, a preminuo je samo devet godina nakon njezinog odlaska, dok je Margarita umrla 1980. godine.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.