Life
469 prikaza

Evo gdje ćete najviše, a gdje najmanje platiti pivo

Krigle piva
/DPA/PIXSELL
Ako upravo planirate putovanje, provjerite gdje ćete najviše a gdje najmanje platiti za omiljeni ljetni alkoholni napitak

Dolaskom ljeta gotovo svi najčešće posežu za pivom, koje se smatra jednim od najboljih osvježavajućih alkoholnih napitaka. Budući da je ovo i sezona godišnjih odmora, možda planirate odmor na nekoj udaljenijoj destinaciji, u kojem slučaju bi vam itekako dobro mogao doći ovaj popis cijena omiljenog ljetnog pića diljem svijeta. Pa možda lakše možete odrediti kamo ćete se uputiti, budući da možete vidjeti gdje ćete najviše a gdje najmanje platiti svoje pivo.

Go Euro objavio je naime ljestvicu cijena piva za 2015. godinu u kojoj su obrađeni podaci iz 75 gradova diljem svijeta, s tim da se gledala cijena najpopularnije lokalne pive i pet najpopularnijih uvoznih piva.

Ako ne želite da vas pošteno udare po novčaniku, trebali bi tako odustati od pive u Ženevi, jer će vas u tom gradu, koje je zasjelo na vrh ljestvice, pivo koštati u prosjeku 6.32 dolara. Točnije 0,33 litre ćete u supermarketu platiti 1.87 dolara, a u baru 10.77 dolara.

Na drugom mjestu nalazi se Hong Kong gdje ćete u trgovini 'iskeširati' 1.46 dolara za pivo od 33 dcl, tj. 10.86 za istu količinu u baru. U prosjeku ćete znači jedno malo pivo platiti 6.16 dolara.

Na trećem mjestu je Tel Aviv gdje će vas prosječno malo pivo koštati 5.79 dolara, a iza njega slijede Oslo (s 5.31 dolara po pivi) i New York (u kojem ćete u prosjeku malo pivo platiti 5.20 dolara).

Ako želite uštedjeti, najsigurnije bi bilo da krenete prema istočnijem dijelu Europe.

Tako ćete u Krakovu i Kijevu platiti najmanje za svoje malo pivo (barem prema ovoj listi na kojoj, naravno, nisu svi gradovi na svijetu). Točnije, u prosjeku 1.66 dolara, iako će vas u Krakovu pivo manje koštati u trgovini (0.62 dolara, za razliku od Kijeva u kojem košta 0.97 dolara), dok u Kijevu odite u bar, jer ćete tamo platiti 2.36 dolara za 0.33 litre (za razliku od 2.70 dolara koliko košta u Krakovu).

Od hrvatskih gradova, na listi se našao samo Dubrovnik u kojem prosječno malo pivo košta 2.62 dolara, točnije 1.11 dolara u prodavaonici i 4.14 dolara u kafiću, pa se ovaj grad našao na donjem dijelu liste, piše Business Insider.

Ostale cijene pogledajte u dolje priloženoj tablici.

Cijene piva | Author: Business Insider Business Insider
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.