Life
2906 prikaza

Evo kako industrija knjiga o bebama pljačka roditelje

Bebe
Thinkstock
Prodaju fantaziju da na jedno od najsloženijih pitanja života postoji jedan točan odgovor

Koliko je sna potrebno vašoj bebi i kako je uspavati? Koliko minuta smijemo pustiti dijete da plače? Je li dojenje baš toliko zdravo? U potrazi za odgovorima na ova i brojna druga pitanja današnji moderni roditelji posežu za – priručnicima. Roditeljstvo je najveća odgovornost u životu svakoga čovjeka pa nije čudno da se oni koji se prvi puta u životu susreću s tom obvezom nadaju da će tajne dobrog roditeljstva pronaći u self-help priručnicima koji pružaju iluziju da na sva teška pitanja nude najbolji mogući odgovor.

Danas na tržištu postoje stotine priručnika iz kojih mlade majke i očevi crpe savjete u strahu da ne naprave neki krivi korak. "Prema suvremenom konceptu roditeljstva postoji set tehnika koje roditelji moraju znati ako žele uspješno oblikovati djetetov život", piše psihologinja Alison Gopnik, autorica većeg broja priručnika za roditelje. Oliver Burkeman, novinar Guardiana, koji nikada nije bio pristalica te vrste literature, opisao je kako je kada je postao roditelj i sam "pao na ispitu".

Bebe Riječ znanosti Life Glazba pomaže bebama da prije progovore

"Kada je moja partnerica, negdje na polovici trudnoće, kliknula na jedan od bestsellera u kategoriji ‘roditeljstvo’ naivno sam mislio da možemo izabrati dva ili tri naslova i koristiti savjete iz njih bez da se uvučemo u taj svijet", napisao je Burkeman iskreno priznavši da su se te dvije-tri knjige vrlo brzo pretvorile u šest knjiga, pa u 10, da bi ih na kraju kupili 23.

"Shvatio sam da traženje jednog pravog odgovora na najveća životna pitanja nema smisla te da nas ta ideja samo uvlači u spiralu na način da odgovor na svako pitanje pokušavamo naći u knjizi što nas tjera da kupujemo sve više knjiga u potrazi za receptom za sreću. To nam samo stvara dodatnu tjeskobu koju pokušavamo ublažiti kupnjom nove knjige. No ni nakon toga tjeskoba ne prolazi", napisao je Burkeman našalivši se kako tajnu roditeljstva, ako ona postoji, sigurno možemo pronaći u jednoj od brojnih knjiga u njegovom stanu.

Roditeljima ovisnima o informacijama i savjetima profesionalnih stručnjaka za skrb i odgoj djece najčešće se nude dva sukobljena pristupa. Prema jednom roditelji već za novorođenčad trebaju napraviti striktni raspored kojega se moraju pridržavati točno u minutu. Jer, ako nemaju raspored djeca postaju nesigurna. Postoji i teorija da na bebu treba gledati kao na minijaturnog psa kojeg treba dresirati.

Bebe | Author: Thinkstock Thinkstock

S druge strane postoje prirodni roditelji za koje su svi rasporedi samo dokaz da je moderno društvo pokvarilo čistoću roditeljstva. A nju, tvrde, možemo vratiti samo ako u odgoju djece koristimo metode koje su koristili prahistorijski ljudi. Ljudi koji zastupaju jedan ili drugi oblik roditeljstva često znaju biti u sukobu, a na online forumima najčešće se svađaju oko toga koliko djeci treba dati pažnje, posebice kada je u pitanju njihovo uspavljivanje.

U stvarnosti nema znanstvenih dokaza o tome koja je vrst uspavljivanja korisna, a koja štetna. Iz tog se razloga sami moramo opredijeliti za jedan od pristupa. Prvi pristup roditelje savjetuje da dijete puste da zaspe plačući. U jednoj knjizi tvrdi se da je to krucijalno rješenje jer će se dijete tako samo naučiti smiriti. U drugoj pak knjizi piše da takav pristup uzrokuje neurološka oštećenja.

U nekim od priručnika tvrdi se da dijete prestane plakati iz razloga što ono "zbog sto tisuća godina evolucije misli da su mu roditelje pojele divlje životinje i da će preživjeti samo ako ne bude plakalo". Drugi (prirodni pristup) nalaže nam da otiđemo do djeteta svaki puta kad ono počne plakati. Takav pristup majkama sugerira da spavaju sa svojom bebom u istom krevetu i više je puta doje tijekom noći jer to je "najmanja stvar koju svaka majka koja voli svoje dijete za njega može napraviti."

Psi iz azila u Koprivnici I to je normalno Life Slatki su za pojesti... Zašto ih imamo poriv grliti, gnječiti...?

Prirodni roditelji malu djecu smatraju odraslima zatočenima u tijelu bebe. "Zamislite da imate panični napad i da vas vaši najbolji prijatelji zaključaju samoga prostoriji i kažu vam da ne brinete da će sve biti u redu", napisao je jedan od blogera iz skupine prirodnih roditelja. "To doista zvuči grozno sve dok ne shvatite da je nemoguće da dijete ima takvo iskustvo", rekao je Burkeman te zaključio kako je temeljni problem u tome što se nitko od nas ne sjeća kako je to biti beba.

"Djeca su nam istodobno i poznata i skroz nepoznata, a bebe su nam najnepoznatije. Na primjer ne znamo jesu li pametne ili glupe", napisala je Gopnik. Nitko ne može zamisliti kako je to biti beba, kada svaki sat donosi neko novo iskustvo. Navedeno objašnjava poruku koju između redaka nudi gotovo svaki priručnik, a to je "da će upravo ta knjiga i njezin autor ‘izvanzemaljca’ kojega imate kod kuće pretvoriti u nešto manje zastrašujuće s čim je lakše upravljati".

Drugim riječima priručnici sugeriraju mladim roditeljima da je odgajanje projekt koji mogu odraditi sami kod kuće. Jedna od tih knjiga prodana je u 18,5 milijuna kopija, a 2012. prema njoj je čak snimljena i romantična komedija u kojoj glumi Cameron Diaz. Neki od autora obećali su roditeljima da će koristeći savjete iz njihovih priručnika unaprijed eliminirati sve moguće loše situacije jer ih sada mogu predvidjeti. "Friški" roditelji u to lako povjeruju, a kada se to ne dogodi postanu frustrirani.

Mame s bebama | Author: Thinkstock Thinkstock

Amy Brown, znanstvenica sa Sveučilišta Swansea, prošle je godine provela studiju na uzorku od 354 mladih majki te je pratila njihovo korištenje priručnika za odgajanje koji su tjerali roditelje da djecu podvrgnu strogome rasporedu spavanja i hranjenja. Što su više takvih knjiga pročitale majke su se osjećale više depresivnima i imale su niže samopouzdanje. To nije začuđujuće s obzirom na to da pravila stvaraju očekivanja koje bebe ne mogu ispuniti.

Što uistinu naučite iz knjiga o djeci je da možda postoji pravi način odgajanja, ali mi nikada nećemo znati koji je to", zaključio je Burkeman.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdenko4792 17:00 12.Veljača 2018.

    Nije istina da se ne sjećamo kako je biti beba. Ja se sjećam od prije 2g života, moja kći također a siguran sam i mnogi drugi.Evo sad jedan recept za uspavljivanje koji sam uspješno koristio, dodu kad su djeca već ... prikaži još! bila veća, sjetivši se jednog istraživanja. Legnete pored djeteta i u sebi ponavljate mantre (npr. SO (udah) - HAM (izdah)). To smiruje vas a prijeći će i na dijete