Life
1888 prikaza

Farmer 16 godina studirao pravo - da tuži državu

Sudac
Thinkstock
Završio je samo tri godine osnovne škole, no potraga za pravdom dala mu je volju za učenjem

Kineski je farmer posvetio 16 godina svog života izučavanja prava potpuno samouk, a sve kako bi mogao tužiti državnu tvrtku za koju tvrdi kako zagađuje njegovu zemlju.

Wang Elin koji je u životu imao samo tri godine formalnog obrazovanja napravio je nevjerojatnu stvar - dobio prvostupanjsku presudu u tužbi protiv Qihua grupe u državnom vlasništvu, piše People's Daily Online.

Iako je moćna Quiha grupacija podnijela žalbu na takvu odluku, Kinez je odlučan u potrazi za pravdom, kako za sebe, tako i za svoje susjede - budući da više ne mogu uzgajati zdrave usjeve na zagađenoj zemlji. Wang, koji je u svojim 60-ima, živi u predgrađu mjesta Qiqihar u provinciji Heilongjiang.

On je na sudu rekao kako nikad neće zaboraviti 2001. godinu kad su njegovu zemlju preplavile otpadne kemikalije koje je pustila Qihua Grupa. Uoči Nove godine, Wang i njegovi susjedi kartali su se i uživali u okruglicama, odjednom shvaćajući kako im je zemlja natopljena, a voda je počela prodirati i u kuće.

Prema državnom izvješću, bila je riječ o nezgodi zbog kojeg se poljoprivredno zemljište više nije moglo koristiti "na dulje vrijeme" zbog zagađenja. U razdoblju između 2001. i 2016. Qihua Grupa je nastavljala bacati otpad u selu čiji se stanovnici oslanjaju na poljoprivredu za preživljavanje. Tvrtka proizvodi polivinil klorid te pušta između 15 i 20 tisuća tona otpada svake godine.

Wang je nakon prvog incidenta napisao pismo u kojem se žali na otpadne vode, a vlasti su ga tražile dokaze o zagađenju.

- Znao sam da sam u pravu, no nisam znao koji su zakon prekršili ili na što se pozvati- rekao je.

Farmer koji se ispisao iz škole nakon trećeg razreda osnovne škole tada je odlučio kako će sam izučiti pravo te zakone, preuzimajući sudbinu u svoje ruke.

Kako nije imao novaca da kupi knjige, svakodnevno ih je čitao te učio u lokalnoj prodavaonici knjiga, a vlasniku trgovine davao je vreće besplatnog kukuruza kako bi mu to dopustio. Teške i nepoznate pojmove savladavao je uz pomoć rječnika.
Svoje je novostečeno znanje dobro iskoristio i slučaj koji je sam posložio (kako svoj, tako i susjeda) prezentirao je tvrtki koja im je odlučila pružiti besplatnu pravnu pomoć.

Odluka suda je kako će pogođene obitelji u selu Yushutun primiti financijski kompenzaciju u iznosu od 96 tisuća funti.
- Mi ćemo sigurno pobijediti, a ako izgubimo, nastavit ćemo se boriti - rekao je Wang nakon suđenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.