Top News
2695 prikaza

Misterij nestalog milijardera: Otet najbogatiji Kinez

Kineski policajac nadgleda ljude na trgu Tiananmen
Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
U petak je nestao, a tijekom prošlog tjedna misterij je samo rastao

Prve glasine došle su iz inozemstva. Na stranicama jednog američkog portala pojavila se vijest da je neimenovani kineski milijarder uhićen u Hong Kongu i prebačen u Kinu. Navodno su ga uhitili kineski policajci i pripadnici državnih službi sigurnosti.

Idućeg dana je lokalna hongkonška policija dobila zahtjeva da istraže gdje se nalazi nestali biznismen. Policija je započela s istragom i otkrili su da je on doista ušao u Kinu na dan nestanka. A to je bilo u petak, 28. siječnja ove godine.

Samo dan nakon nestanka, član obitelji javio se policiji i zamolio ih da prestanu s istragom. Kako prenosi BBC, taj član obitelji rekao je da se nestali biznismen javio i da je rekao da je živ i zdrav. Već u ponedjeljak se čitav Hong Kong pitao tko je taj muškarac? Zašto je uhićen? Gdje je? Najbitnije pitanje bilo je, jesu li kineski agenti neovlašteno upali na hongkonški teritorij?

Uskoro su se pojavile glasine da je riječ o Xiaou Jianhui, jednom od najbogatijih Kineza. Pretpostavlja se da ima šest milijardi dolara imovine, a zna se da je bio vođa studenata na prestižnom sveučilištu u Pekingu.

Misterij je postao još veći nakon što je njegova kompanija objavila na svojim stranicama da je Xiao otišao u inozemstvo na liječenje. "Sve je u redu. Posao se nastavlja neometano", pisalo je u priopćenju za javnost. Bile su to kontradiktorne informacije onima što ih je objavila hongkonška policija kada su rekli da se vratio u Kinu. U utorak je kompanija objavila još jedno priopćenje. Navodno je pisalo da je Xiao pravi domoljub i veliki pobornik Komunističke partije. Tvrdili su da nije otet.

Xi Jinping | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

Obećali su i da će on uskoro završiti liječenje i da će tek nakon toga obratiti se medijima. Da bi stvari bile još čudnije, uskoro su oba priopćenja uklonjena sa stranica koje su trenutačno nedostupne. Računi kompanije Tomorrow Holding uklonjeni su s kineskih društvenih mreža. Xiao ima i kanadsko državljanstvo, a iz konzulata su rekli samo da su upoznati sa slučajem i da pokušavaju prikupiti sve dostupne informacije.

Zbog tako misterioznog nestanka ubrzano se šire glasine da je nestanak povezan s kineskom anti-korupcijskom kampanjom. BBC se opravdano pita je li Xiao bio povezan s nekim protivnicima kineskog predsjednika Xia Jinpinga. Postoje glasine da je Xiao bio bankar najbogatijih Kineza, a u jednom od obrisanih priopćenja pisalo je da nikad nije podržavao opozicijske organizacije.

Ako je doista uhićen u Hong Kongu, predstavlja li to kršenje dogovora o autonomiji Hong Konga do 20147. godine?

Za sad postoji više pitanja nego odgovora.

Neke sličnosti s prijašnjim slučajevima postoje. Primjerice, krajem 2015. godine nestala su petorica muškaraca povezanih s izdavačem Mighty House. Ta hongkonška izdavačka kuća poznata je po objavljivanju knjiga u kojima se iznose brojne kritike na račun kineskog vodstva. Kasnije su ispostavilo da su ih uhitile kineske vlasti. Lui Bo, Cheung Jiping, Gui Minhai i Lam Wing Kee su na državnoj televiziji priznali prodaju neovlaštenih knjiga, a Lee Bo je odvojeno govorio da nije otet i da je on samo pomagao u istrazi. Svi osim Guija su se vratili u Hong Kong i pritajili su se. Jedino Lam Wing Kee i dalje izlazi u javnost i govori da je bio otet te da su ga natjerali na priznanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.