Life
1570 prikaza

Mafijaška gay braća: Ubijali kad su htjeli, pljačkali, prodavali drogu...

Braća Kray
Youtube
Spavali su s britanskim političarima, ubijali mafijaše iz suparničkih skupina i dominirali britanskim tabloidima gotovo 20 godina. Uz to su bili među posljednjim zatvorenicima koji su bili zatočeni u londonskom tornju

"To su bile najbolje godine u našim životima", napisao je Ronnie Kray u autobiografiji 'My Story', objavljenoj 1993. godine. "Zovu ih raskalašenim 60-ima, kad su pop glazbom upravljali Beatlesi i Stonesi. Carnaby Street je upravljao svijetom mode... a moj brat i ja Londonom. Bili smo je*eno nedodirljivi."

Bilo je to kao da je pakao zavladao svijetom. Ronnie i Reggie Kray, identični blizanci rođeni 1933. godine, vodili su noćne klubove i kladionice, družili su se s Frankom Sinatrom (kojeg su opskrbili tjelohraniteljima tijekom njegove engleske turneje po noćnim klubovima), Judy Garland, Georgeom Raftom Jean Shrimpton, američkim gangsterima, inspirirali su mnoštvo pisaca, te su čak i sami napisali tri knjige.

Spavali su s britanskim političarima, ubijali mafijaše iz suparničkih skupina i dominirali britanskim tabloidima gotovo 20 godina. Uz to su bili među posljednjim zatvorenicima koji su bili zatočeni u londonskom tornju. 

Ova fascinanatna braća inspirirala su mnoge, pa tako i Briana Helgelanda koji je odlučio režirati film o njima, u kojem oba lika glumi Tom Hardy, koji je već dobio brojne pohvale za svoj nastup.

Ovaj film je tek jedan u nizu o braći Kray (početkom ove izašao je i britanski niskobudžetni film 'The Rise of the Krays', a uskoro će i premijera 'Fall of the Krays'), koji su izrazito popularni u Velikoj Britaniji, ali se priča o njima širi i diljem Europe, te s druge strane Atlantika.

Inače, najdinamičniji duo 1960-ih rođen je u Hoxtonu u Engleskoj, a mnogi su tvrdili da su bili "pokvareni od rođenja". S devet godina su upali u prvu veliku borbu, i to međusobno, a spasili bi cijelu Englesku da su si tad okončali živote. To se nije dogodilo, ali je krvava bitka okončana tako što je Reggie završio sa slomljenom glavom.

Kao školarci su se počeli baviti boksom, što im je dobro došlo u odraslijoj dobi, a omiljena zabava im je bio "cigaretni udarac" kad bi se približili osobi kao da će joj zapaliti cigaretu, ali bi na kraju upaljač zabili pušaču u lice, udarajući ga iz sve snage.

1952. su se krenuli priključiti vojsci, ali su išetali iz centra za novačenje kad su shvatili da bi trebali slušati tuđe naredbe. Ronnie je uput prebio jednog desetara, pa ih je sljedećeg dana potražila vojna policija koja ih je predala vojsci. No dovitljiv dvojac je pobjegao, nakon čega su ih ponovno ulovili i poslali u vojni zatvor.

Bili su među posljednjim zatvorenicima koji su boravili u londonskom tornju, a nakon što su napali nekoliko čuvara, uključujuči i zapovjednika na kojeg su bacili sav sadržaj noćne posude, njihova vojna karijera je definitivno okončana.

Tijekom sljedećih nekoliko godina postali su poznati po reketarenju, otmicama i oružanim pljačkama. Čistom bezobzirnošću došli su do prvog noćnog kluba i započeli s gradnjom svojeg carstva.

Njihov šarm i karizmatičnost vrlo brzo su ih pretvorili u celebrityje, iako su ih se svi prije svega bojali. Širili su svoj posao zahvaljujući zastrašivanju, iako nisu prezali ni pred eliminacijom protivnika.

Britanske medije su opskrbljivali stalno novim pričama, koje su se sjajno prodavali zahvaljujući anegdotama poput one da su braća urezivala u prste neprijatelja pogrdne nazive za izdajice i slabiće.

Jedan se nesmotren mladić usudio požaliti na stanje voća na tržnici koju je vodila majka braće, Violet. Kad ga je policija našla, histerično se derao, dok mu je nedostajalo lijevo uho i dio nosa. 30 godina poslije, i dalje je trebao skrb psihijatra.

Kako je rasla popularnost braće, većina onih koji su im dugovali učinili bi što god je bilo potrebno kako bi platili sve zaostatke. Svaka policijska istraga naletjela bi na zid šutnje koji je okruživao braću, jer su svi bili previše prestrašeni da bi progovorili protiv njih.

Ronnie je bio gay, a Reggie biseksualac, te su pronađeni dokazi da je Ron bio u vezi s političarom Robertom Boothbyjem, članom Konzervativne stranke, što je objavljeno u 'Mirroru', iako nije navedno nijedno ime. Boothby je zaprijetio da će diži tužbu, pa je 'Mirror' brzo otpustio urednika, objavio ispriku i dogovorio se izvan suda.

Prije šest godina dokumentarac 'The Gangster and the Perverted Peer' dokazao je ipak da je bila riječ o točnim navodima, kao i to da je Ron kasnije bio u vezi s laburistom Tomom Dribergom.

1968. godine braća su napokon uhićena zbog mafijaških obračuna, pri čemu su optuženi za još brojne druge zločine, te su dobili doživotne kazne zatvora i postali najpoznatiji britanski zatvorenici, piše Daily Beast. 

Ronnie je umro 1995. godine, dok ga je Reg nadživio za još pet godina. 

I da, postojao je i treći Kray brat - Charlie - koji je bio šest godina stariji i navodno je "odradio" isti broj ljudi kao i braća samo nije bio sklon samopromociji kao njegova mlađa braća. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.