Life
1239 prikaza

Građevinski materijal budućnosti - iznenadit ćete se

Alison Brooks - Smile
Alison Brooks Architects
Ovaj način gradnje je jednostavan, a dijelovi se lako transportiraju i sastavljaju

Ako je 19. stoljeće pripadalo čeliku i željezu, a 20. betonu, može li drvo biti građevinski materijal 21. stoljeća? To je pitanje koje je postavila i arhitektica Alison Brooks skulpturom The Smile (Osmijeh) koja je postavljena u sklopu Londonskog festivala dizajna.

Skulptura duga 34 metara izrađena je od laganog i čvrstog tulipanovca i iz profila izgleda kao da se netko smiješi. Posjetitelji mogu ući u njen šuplji prostor, a ovo je najkompleksnija skulptura izrađena od križno uslojene lijepljene drvne građe (CLT). 

Alison Brooks - Smile | Author: Alison Brooks Architects Alison Brooks Architects

Brooks je izjavila kako ovo otvara nove mogućnosti i pokazuje da je moguće graditi građevine potpuno od drveta. Skulptura je tako demonstracija koja pokazuje potencijal materijala koji bi mogao promijeniti način na koji arhitekti pristupaju izgradnji od drveta. 

Problem drveta u gradnji je bio što nije dolazio u dovoljno velikim panelima, a to se rješava CLT metodom, koja omogućuje da se kreiraju vrlo veliki paneli od malog drveta i to tako da se daske lijepe zajedno u slojevima i postavljaju križno. Osmijeh je tako izrađen od samo 12 panela koje je proizvela njemačka tvrtka Zublin-Timber, a zajedno ga drže vijci.

Alison Brooks - Smile | Author: Alison Brooks Architects Alison Brooks Architects

Najveći panel u skulpturi je dug 14 metara i širok 4,5. Još jedno od svojstava drveta čini ga privlačnim arhitektima, a to je da se može precizno izrezati u tvornici i sastaviti na mjestu gradnje. Objekt izrađen CLT metodom je kao ogromno sastavljanje namještaja u plosnatoj kutiji - poput Ikea namještaja. To je i jedan od razloga zašto se čini takva gradnja čini privlačnom - jednostavno ju je za transportirati, prenositi i sastaviti

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.