Life Svjetsko prvenstvo 2018
4527 prikaza

Grmalj za kojeg svi pitaju 'Pa, koliko mu je godina!?'

Romelu Lukaku
Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
Ako niste gledali njegove poteze na SP-u, nećete vjerovati kako briljantan jedan nogometaš može biti

Ako ćemo naučiti jednu lekciju sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018., neka to bude ona kojom belgijska reprezentativna "devetka" već godinama podučava navijače – Romelu Lukaku je briljantan. Svoj drugi nastup na svjetskim prvenstvima započeo je dvama golovima za Belgiju u pobjedi nad Panamom od 3:0. Zabio je još dva u drugoj utakmici Belgije u grupnoj fazi protiv Tunisa.

Trenutno je drugi najbolji strijelac prvenstva i još stigne osvojiti "zlatnu kopačku". Njegova prava briljantnost kao nogometaša do izražaja je ipak najbolje došla u nokaut fazi, kada je Belgiju doveo do njenog prvog nastupa u polufinalu još od 1986., bez da je jedan jedini put pogodio mrežu. Lukaku i Belgija u utorak se namjeravaju na Francusku.

Navijači nogometne Hrvatske, SP Rusija 2018. Istini u oči Top News Zbunjena nacija pobjede u Rusiji doživljava kao svoje

Na snimci ispod Lukakua se može vidjeti u crvenom dresu u donjem lijevom kutu kako slalomski sprinta u akciji koja je dovela do gola protiv Japana u osmini finala. Od polovice igrališta dvaput je mijenjao smjer, pri čemu su obrambeni igrači trčali za njim, da bi na kraju loptu koja je išla prema njemu, propustio da ode do suigrača koji je bio u savršenoj poziciji za šut, a za razliku od Lukakua, na njemu u tom trenutku nije bio nijedan japanski obrambeni igrač. U niti jednom trenutku ove akcije Lukaku nije dodirnuo loptu, a bio je ključan za pogodak.

Sljedeća akcija nekoliko dana poslije; Brazilca Fernandinha, jednog od boljih defanzivnih veznih na svijetu, Lukaku pukim trzajem kuka usred sprinta, ostavlja potpuno zbunjenog, spetljanih nogu i time sasvim izbacuje iz jurnjave, da bi već koji korak poslije u djeliću sekunde prije nego što će ga klizećim startom srušiti Paulinho, u centimetar savršeno dodao loptu Kevinu de Bruyneu. Njegov suigrač četiri sekunde poslije postiže gol za 2:0 Belgije protiv Brazila, što je već tada zacrtalo izbacivanje jednog od najvećih favorita s prvenstva.

U sportskom slengu izrazi poput "briljantan" u pravilu su rezervirani za igrače poput de Bruynea ili Edena Hazarda, još jednog Lukakuovog kolegu iz reprezentacije. Oni su tipovi igrača koji navijače bacaju u trans svojim superiornim driblinzima i stilskom igrom ili takvim inteligentnim pristupom igre koji ukazuje na to da su vještine koje su im nedostajale, izbrusili satima treninga na terenu. Takvi nisu opasni zbog svojih fizičkih kvaliteta, nego zbog toga što su lukavi i vješti. Oni su pametni i briljantni opis je koji često u nogometu, kao i u mnogim drugim sportovima, znači da su oni bijeli.

Nasuprot tome su opisi igrača poput Lukakua, crnog belgijskog sina iz obitelji imigranata iz Konga, kojemu se obično kao pohvalni atributi navode njegova visina i atletska građa. Visok 191 centimetar i sa 90 kilograma mišića on je po nogometnim standardima pravi div. Tako kažu da su njegove kvalitete one s kojima se rodio i odrastao, atletski stas umjesto studiozno proučavanje igre.

Ili da se citira jedan od najgorih nogometnih klišeja, rezerviran isključivo za crne igrače ili crne nogometne momčadi: Romelu Lukaku navodno svoje protivnike nadmašuje ne svojim mozgom, nego svojom "brzinom trka i snagom". U Engleskoj, gdje je Lukaku iz Anderlechta otišao u Chelsea 2011., njegov uspjeh objašnjavao se upravo brzinom i snagom, jer prema engleskim stručnjacima, nikada nije dolazilo u obzir da su dijelom njegove jednadžbe i inteligencija i briljantnost.

Luka Modrić i Dejan Lovren, pobjeda nad Rusijom u Sočiju 2018. Budimo iskreni Life Hrvatski reprezentativci ipak nisu heroji, a trebali su biti

Slično ga je pratilo i tijekom karijere u Evertonu, potom u Manchester Unitedu. Dugogodišnji trener u Premijer ligi Alan Pardew za Lukakua je govorio da mu nedostaje "bistrine". Bivši igrač Paul Merson tvrdio je da on "nije dovoljno pametan za igrati s Edenom Hazardom i Cescom Fabregasom" u Chelseaju.

Kritizirajući novog igrača, Lukakua, kada su ga dovodili u Manchester Utd., izvjesni europski novinar tvrdio je čak da bi "uvijek radije u svojoj momčadi imao inteligentnog igrača". Još je rekao i ovo: "I to čak ako ne postiže tako puno golova, čak i ako ne čini sve što je potrebno."

Ove snimke nastale na SP u Rusiji pokazuju, naravno, da ulogu igraju Lukakuovi i brzina i veličina, ali niti izbliza toliko koliko njegova inteligencija i vještina. Ne može biti to da je njegova prirodna tjelesna građa ono što bi mu omogućilo da vidi kako će se igra odvijati 40 metara unaprijed i da potom trči točno onako kako je neophodno da natjera protivničke igrače da čine upravo ono što si je on zamislio. Nije snaga ono pomoću čega je potpuno ispremiješao jednu od najboljih obrana na svijetu ili pomoću čega je potegao tako čarobno dodavanje da se činilo poput obične rutine.

Lukakuova briljantnost ne prestaje na terenu. Dok su kritičari sposobni pričati uglavnom samo u svojim dobro izbrušenim slengovima, belgijski dragulj tečno govori najmanje šest jezika. Na sljedećoj snimci možete ga vidjeti kako odgovara na novinarsko pitanje na skoro savršenom portugalskom:

Na toj istoj tiskovnoj konferenciji Lukaku je odgovarao na pitanja na španjolskom, nizozemskom i francuskom. Prije SP-a dao je intervju na engleskom. Usto govori i kongoanski, materinji jezik svojih roditelja, a navodno ima i pasivno znanje njemačkog. Portugalski je pokupio od svog suigrača tijekom kratkog razdoblja što je proveo u Chelseaju, objasnio je u odgovoru na pitanje novinara nakon pobjede Belgije nad Brazilom.

U toj utakmici Lukaku je bio onaj koji je smislio plan igre na kontre za de Bruynea i Hazarda, jer je kroz vrijeme provedeno s trenerom Robertom Martinezom proniknuo u najdublja taktička promišljanja tog čovjeka. Lukaku tada nije bio samo jedan od igrača, bio je drugi trener, i to na terenu, što je kvaliteta koju je prepoznao i sam Martinez dok je trenirao Lukakua u Evertonu.

"Već prvi put kad sam s njim razgovarao shvatio sam da on nije tipični centralni napadač", kazao je za Lukakua Martinez 2013. "On je mislioc. On je doista obrazovan čovjek, takav koji igru promatra na sasvim drugačiji način. On je trener ako se gleda prema tome kako promatra kretanje igrača. On razgovara o utakmicama koje je gledao, o različitim potezima, sasvim drugačije od uobičajene konverzacije kakvu biste očekivali od nekog drugog 20-godišnjeg igrača, vjerujte mi."

Zlatko Dalić On je anomalija Top News Dalić je pokazao kako se dolazi na vrh, ali uzalud...

Lukakuova visina i snaga bili su od velikog značaja za njegovu priču još od početaka. Kao junior često je morao pokazivati svoje osobne dokumente roditeljima koji nisu vjerovali da je iste dobi kao njihovi puno niži sinovi. Lukaku u povijest Premier lige kao jedan od pet igrača koji su 50 golova postigli prije 23 godine, nije ušao pukom visinom i snagom. On je doista jedan od najbriljantnijih igrača na ovom svjetskom prvenstvu u nogometu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.