Life Kraljevsko vjenčanje
5380 prikaza

Bez bakinog dokumenta ne bi bilo Harryjeva vjenčanja

Tekst kraljičinog pristanka za brak Harryja i Meghan
Victoria Jones/Press Association/PIXSELL
Tradicija nalaže da kraljica mora dati pisani pristanak za brakove u monarhiji, a izuzetak nisu bili ni Harry i Meghan

Tradicija nužnosti davanja pisanog dopuštenja započeo je 1772. godine s dokumentom imena "Royal Marriages Act ", kada je kralj George II zapovjedio da prvih šest osoba u redu za tron mora dobiti dopuštenje monarha ili svadba nije valjana.

To se napravilo kako bi se prinčeve zaustavilo da se žene ljubavnicama koje nisu bile "dostojne" krune. Kraljica Elizabeta II odbila je dati takav pristanak svojoj sestri Margaret da se oženi s razvedenim pilotom Peterom Townsendom.

Kraljičino dopuštenje Harryju i Meghan je elaborirani, i šareni, dokument na kojem piše: "Svima na znanje da smo dali pristanak i da je naš pristanak u obliku potpisa da se sklopi brak između našeg obožavanog unuka princa Henryja Charlesa Alberta Davida od Walesa i Rachel Meghan Markle", a potpisan je s "Elizabeth R", slovo R obilježava riječ regina, ili kraljica.

Pristanak | Author:
Kraljica, kojoj su 92 godine, isti je takav pristanak dala i princu Williamu i Kate Middleton. Na kaligrafijom ispisanom dokumentu Harryja predstavlja crveni zmaj Walesa, i floralni emblemi Ujedinjenog Kraljevstva, kao i tri detalja iz obiteljskog grba Spencer, obitelji iz koje potječe Diana, Harryjeva majka.

Meghan Markle predstavlja ruža, nacionalni cvijet SAD-a, i četiri zlatna maka, koja simboliziraju Kaliforniju gdje je Meghan rođena.

Dokument je napisan i ukrašen na materijalu koji je napravljen od kože mladog teleta, a ukrasio ga je pisar iz palače. Dokument će biti predstavljen paru nakon što kažu svoje zavjete.

Napomenuto je na dokumentu i kako je dokument kraljica vlastoručno potpisala.

Harry je šesti u redu za prijestilje, nakon oca Charlesa, brata Williama, te Williamoe djece Georgea, Charlotte i Louisa.

Na vjenčanju će govoriti i episkopalni biskup iz Chicaga, Michael Bruce Curry.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.