Life
12299 prikaza

Hitler je Beograd sravnio sa zemljom

Bombardiranje Beograda
1/4
Screenshot
Dana 6. travnja njemačke zračne snage izbacile su na glavni grad tadašnje Kraljevine Jugoslavije 440 tona zapaljivih bombi

Na današnji dan prije 77 godina njemačko zrakoplovstvo bombardiralo je Beograd. Napad je bio odmazda zbog vojnog udara u Kraljevini Jugoslaviji kojom je svrgnut kraljevski namjesnik Pavle Karađorđević jer je potpisao pakt s Njemačkom.

Hitleru je Kraljevina Jugoslavija bila kamen spoticanja jer je to bila jedina država koja je sve do ožujka 1941. godine imala neutralan stav i koja se još nije bila priklonila ni jednoj strani. U to vrijeme Hitler se intenzivno pripremao za pohod na SSSR, pa su tripartitnom savezu između Japana, Njemačke i Italije priključile i sve zemlje iz okruženja - Mađarska Rumunjska, Bugarska, a Italija je napala Albaniju i Grčku. 

Beograd nakon bombardiranja 1941. | Author: Bundesarchiv Bundesarchiv
Hitler je u veljači 1941. pozvao tadašnjeg premijera Dragišu Cvetkovića u Berchtesgaden i tražio da se Kraljevina Jugoslavija priključi paktu, no odluku su odgodili, pa je Hitler pozvao i regenta Pavla Karađorđevića. Pavle se zalagao za pristupanje Trojnom paktu jer je predvidio da Velika Britanija neće braniti Kraljevinu od Njemačke, pa je potkraj ožujka potpisao pakt, no dva dana kasnije je svrgnut u vojnom udaru i protjeran u Grčku. 

Beograd nakon bombardiranja 1941. | Author: Bundesarchiv Bundesarchiv

Stoga je Hitler na dan vojnog udara 27. ožujka 1941. izdao Direktivu 25 i kao odmazdu odlučio bombardirati Beograd. Počeo je gomilati ratno zrakoplovstvo uz granicu s Kraljevinom Jugoslavijom da bi ju napao 6. travnja 1941. 

Ostaci nacionalne knjižnice u Beogradu | Author: Bundesarchiv Bundesarchiv
Stotine njemačkih aviona u četiri naleta s ukupno 234 bombardera i 120 lovaca. Na grad je izbačeno i 440 tona zapaljivih bombi. Poginulo je 2.274 ljudi, a ranjenih je bilo mnogostruko više. Protuzračna obrana nije mogla parirati ovakvom masovnom udaru, pa je razrušeno na tisuće zgrada. Beograd je gotovo bio sravnjen sa zemljom, pa su njemačke snage ušle u Beograd 12. travnja 1941. godine bez većeg otpora. 

Zračne operacije predvodio je Alexander Löhr kojeg su partizani zarobili 9. svibnja 1945. Uspio je pobjeći, ali su ga ponovno uhvatili 13. svibnja i osudili ga na smrt. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Wally55 15:18 07.Travanj 2018.

    Ha. Hitler sravnio Beograd a cetnici sa njima u saveznistvo,Nato bombardovao Srbiju osiromasenim uranijumom a oni zele u Nato i EU??

  • nelson 17:36 06.Travanj 2018.

    a draža vjerovao hitleru eto im savezništvo ,