Life
4307 prikaza

Hitlerov nećak: Ujaka je volio samo radi koristi

William Hitler
1/2
Screenshot Youtube
William Patric Hitler bio je sin Adolfovog polubrata Aloisa, a u vrijeme Drugog svjetskog rata završio je s majkom Irkinjom u Americi

Ljudi se često prepiru i iznose svoje argumente. Rade to sa svojim šefovima, suradnicima, prijateljima, partnerima... Ali vjerojatno najžešće rasprave vode se među članovima obitelji. 

Mnogo puta oni stariji smatraju da im mlađi duguju lojalnost i da ih moraju poštovati, ako ni zbog čega drugog, onda zbog krvnog srodstva i godina. No, to baš i nije uvijek tako. 

Zamislite da vam je stariji član obitelji Adolf Hitler. Hitler je bio svakakav, ali zasigurno ga nisu krasile neke osobine poput razumijevanja i tolerancije. A naročito je to pokazivao kad je u pitanju bio njegov nećak koji mu se žestoko suprotstavljao. To bi Hitlera dovodilo do izljeva bijesa. DA bude još gore, njegov nećak odrastao je u Engleskoj i bio pripadnik američkih snaga, piše thevintagenews.com 

Zvao se William Patric Hitler i rođen je u Liverpoolu 1911. godine. Bio je sin Hitlerovog starijeg polubrata - Aloisa Hitlera mlađeg (Adolf i Alois su imali istog oca). Williamova majka bila je Irkinja Bridget Dowling. Par se upoznao u Dublinu, gdje je Alois bio radnik u kuhinji, iako je tvrdio da je bio bogati hotelijer.

Hitlerov nećak William Patric Hitler | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Osim što je bio lažljivac, Alois je bio prilično sličan svom ocu - tiranin koji je često tukao svog sina. Žena ga je napustila 1914. jer je odbila s njim otići u Njemačku sa svojim, uskoro bivšim mužem, koji se pridružio njemačkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu.
Alois je vjerojatno tamo s drugom ženom dobio još jednog sina, da bi na kraju poginuo na Istočnom frontu.

Majka i sin, pretpostavlja se, otputovali su u London, gdje je Bridget u svoj poveći stan uzela i nekoliko podstanara. Kasnije je napisala i knjigu 'Moj šogor Adolf' o tome kako joj je bilo kao dijelu Hitlerove obitelji no knjiga je vrvjela netočnim podacima. U njoj je napisala da je Hitler proveo u Engleskoj godinu dana, od 1913. do 1914. iako su povijesni podaci pokazali da to nije točno i da je u to vrijeme bio u Austriji.

Godine 1929. Alois je pozvao sina u Njemačku i William je svog ujaka zatekao u političkoj utrci kao pripadnika Nacionalsocijalističke partije. Već iduće godine Hitler je bio na putu da postane diktator i poslao je svom nećaku potpisanu fotografiju. Kad je 1933. Hitler pobijedio na izborima, William je ponovno otputovao u Njemačku da vidi može li imati koristi od rodbinskih veza. 

Adolf Hitler Socijalni kapital Life Analiza: Kako je Hitler došao na vlast

Ujak mu je omogućio nekoliko izvrsnih poslova, od bankara, do trgovca automobilima, ali William ni s tim nije bio zadovoljan. Izgledalo je da ipak ima Hitlerove krvi jer je vrijeme uglavnom iskoristio da iznosi u javnost mnoge obiteljske tajne kako bi skrenuo na sebe pažnju, pa je tako čak i tvrdio da je Hitlerov djed po ocu bio Židov.

Sve to, sasvim očekivano, izazvalo je Hitlerov gnjev, pa je William shvatio da bi mu bilo najpametnije otići iz Njemačke. Vratio se u Englesku i napisao tekst za magazin 'Look' pod naslovom 'Zašto mrzim svoj ujaka', zbog čega je u Njemačkoj postao omražen.

Bila je to već 1938-39. godina i Engleska je polako počela s antihitlerovskom kampanjom, unatoč tomu što je službena politika bila miroljubiva. William nije mogao pronaći posao, a nije mu bilo ni dopušteno da se pridruži britanskoj vojsci upravo zbog obiteljskih veza s Hitlerom.

Sretna okolnost bila je da je slavni američki izdavač William Randolph Hearst pozvao Williama i njegovu majku u SAD kako bi dali niz intervjua. Kad je izbio rat u rujnu 1939. godine, William i majka odlučili su ostati u Americi.

Još jednom William je pokušao pronaći posao, ali s njegovim prezimenom to nije bilo nimalo lako. Pokušao se pridružiti američkoj vojsci, ali su ga također odbili. Konačno 1944. godine napisao je pismo predsjedniku Rooseveltu:

"Ja sam jedan od mnogih, ali mislim da bi mogao biti koristan u ovako važnom trenutku." Konačno prošao je provjeru FBI-a i pridružio se američkim marincima u ožujku 1944. godine. Kruži anegdota o tome kako ga je, uoči prvog zadatka, dežurni oficir pitao kako se preziva. William je odgovorio:'Hitler', na što mu je oficir odgovorio:"Kako da ne. A ja sam Hess!"

Hitlerov nećak William Patric Hitler | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
William Hitler je rat proveo u sanitetu, pa je čak bio i ranjen, a odlikovan je 'Purpurnim srcem'. Kad je završio rat odlučio je promijeniti prezime i postati William Patric Stuart-Houston. Oženio se za Phyllis Jean-Jacques i dobili su četvero sinova od kojih je jedan dobio srednje ime Adolf. Par je živio na Long Islandu, a William je pokrenuo svoju malu kompaniju za analizu krvi. Umro je 1987. Jedan od njegovih sinova, Howard, postao je specijalni agent u odjelu za Kriminal. Niti jedan od njegovih sinova nije imao djece. Unatoč spekulacijama, njegov sin Alexander rekao je da nisu namjerno prekinuli Hitlerovu lozu, da se to naprosto tako dogodilo. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:39 17.Prosinac 2018.

    hitler je bio lud