Life
54384 prikaza

Hitlerov betonski monstrum: Čuvao je 15.000 nacista

Nacistički FlaK tornjevi u Njemačkoj
1/9
Pinterest
Zidovi su bili izgrađeni od osam metara debelog betona, a toranj je bio naoružan do zuba

Dok se 2. svjetski rat približavao svom kraju tijekom 1945. godine Sovjetska vojska počela je napredovati prema Berlinu. Nakon samoubojstva svog vođe i potonulog morala, nacisti nisu baš bili u dobrom stanju. No još su uvijek imali nekoliko stvari koje su im donosile prednost. Jedan od njih bio je i Flakturm Tiergarten, tj. zgrada nazvana Zoo Flak Tower.

Nakon što su britanske zračne snage RAF bombardirale Berlin 1940. godine i ispustile gotovo 200 bombi na grad, Hitler je počeo razmišljati kako se od takvih zračnih napada obraniti. Tom su problemu pristupili na dva načina. Istovremeno su počeli napadati britanske gradove u nadi kako će na taj način rastegnuti snage RAF-a i tako umanjiti njihovu snagu, a počeli su i poboljšavati obranu grada, piše Popular Mechanics.

I tada se izrodio plan o izgradnji zgrade "mješovite upotrebe", kako bi ju nazvali današnji dizajneri. Tako su izgrađeni tornjevi s napadačkom i obrambenom funkcijom. Najistaknutiji primjer bio je Zoo Tower, izgrađen 1941. godine. Nazvan je tako budući da je bio izgrađen u blizini gradskog zoološkog vrta, objašnjeno je na YouTube kanalu Real Engineering. 

Nacistički FlaK tornjevi u Njemačkoj | Author: Wikipedia Wikipedia
Bio je to toranj visine poput zgrade s 13 katova, a izgrađen je od armiranog betona. Na krovovima je imao protupješačke puške a na trećem katu bolnicu s 85 kreveta. Na vrhu su se nalazila četiri 12.8 cm dvojna FlaK 40 nosača, uz podršku pušaka od 20 mm i 37 mm na nižim platformama. Osam metara betona štitilo je vanjske strane tornjeva a pet metara štitilo je vrh. U svom punom kapacitetu toranj je mogao primiti gotovo 350 vojnika i 15.000 ljudi.

Kada su Sovjeti ušli u grad, s tornjeva im je prijetilo protuavionsko oružje upereno u tenkove Crvene armije. Uvjeti u tornju nisu nimalo bili ugodni, s malo zraka i vode za piće, no obrana je izdržala. Sovjeti su ostali u zaljevu, a njihovi napori napredovanja prema Reichstagu bili su neuspješni. 

Nacistička podmornica Što je unutra? Tehno Otkrivena podmornica kojom su nacisti bježali u Ameriku

No toranj sa svojim ograničenim mogućnostima zaliha i dosega, nije mogao učiniti puno. Nepopustljivi toranj ipak nije spriječio napredovanje Sovjeta prema Reichstagu. Dozvolili su predaju snaga koje su se nalazile unutra, iako je nacistička komanda mogla odgoditi predaju sve dok veliki broj vojnika nije pobjegao iz Berlina

Nekoliko godina kasnije, tijekom savezničke kontrole Berlina, Zoo toranj pao je u britanske ruke. Kako su znali zbog čega je izgrađen, Britanci su ga raznijeli. I nije mi bilo lako, uspjeli su to tek iz trećeg pokušaja i morali su upotrijebiti veliku količinu dinamita. Na kraju im je trebalo 35 tona dinamita za njegovo uništenje. 

U konačnici mjesto je preuzeo berlinski zoološki vrt pa je sada ovaj nacistički obrambeni toranj dom izložbe nilskih konja. Sličnih tornjeva bilo je i u drugim gradovima, kao što je Hamburg. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • omfg 12:05 14.Lipanj 2018.

  Još jedno vrhunsko novinarsko - prevoditeljsko djelo.

 • kninpeaks 11:00 14.Lipanj 2018.

  Jao jao jao. Strojno preveden tekst bez prave provjere. "Sovjeti su ostali u zaljevu". Original je vjerovatno glasio "Soviets were kept at bay". Ako već ne znate prevesti tu frazu onda bi trebali znati da u Berlinu nema nikakvih zaljeva.

 • Perun 09:24 14.Lipanj 2018.

  Primjetite kako je konstrukcija ovog tornja zapravo identična dvorcima teutonaca iz srednjag vijeka koji su čak vodili i križarske ratove protiv Slavenskih naroda u 13. i 14. stoljeću u Češkoj i Poljskoj kao nasilno širenje kršćanstva. Sve dok ih Poljaci ... prikaži još!i nisu skršili 1410. godine na Grunwaldu. Nacisti su nasljednici fašističkih krščanskih fanatika teutonaca i to je ovdje još jednom dokazano.