Life
2835 prikaza

Islam bi do 2050. mogao biti najveća religija na svijetu

Muslimani
Patrik Macek/ PIXSELL
Kršćanstvo će još neko vrijeme ostati najmnogoljudnija vjera, unatoč tome što na zapadu raste broj muslimana i ateista

Unatoč činjenici da je islam najbrže rastuća religija, kršćani će i dalje biti brojčano nadmoćniji 2050. godine, pokazalo je novo istraživanje.

Religija, bez obzira što joj pada popularnost na zapadu, širi se diljem svijeta. Tako će do 2050. muslimani činiti 10 posto europske populacije, dok će ih do 2100. biti više nego kršćana u cijelom svijetu. "Do 2100. oko jedan posto više populacije će biti muslimani (35 posto), nego kršćani (34 posto)", napisali su autori iz Pew centra za istraživanje.

Iako mnogi možda ne misle tako, iz Pew centra su potvrdili da broj vjerski neopredijeljenih ljudi, čime se misli na ateiste, agnostike i druge osobe koje se ne povezuju s religijom, značajno opada. 

Na karti možete vidjeti detaljan prikaz točnije postotak individualaca koji će do 2050. biti sljedbenici islama, kršćanstva, hinduizma, budizma ili neke druge religije, kao i onih koji neće biti religiozni.

Sve će vjere, prema Pew centru, doživjeti povećanje broja sljedbenika osim budizma. Glavni razlog za to je što trenutačno živeći budisti imaju malo potomaka, te će ostariti i izumrijeti.

Četvrtina svih kršćana, točnije njih 25.5 posto 2010. godine je živjela u Europi. 2050. tu će ih biti tek 15.6 posto, dok će najmnogobrojniji biti u Africi.

"Očekuje se da će se do 2050. lista 10 zemalja s najviše kršćanske populacije drastično izmijeniti. Dok će SAD i Brazil ostati na vrhu, Meksiko će pasti s trećeg na šesto mjesto, a Rusija s četvrtog na osmo. Njemačka i Kina se pak uopće ne bi trebale naći na toj listi 2050.", objavili su autori istraživanja.

Iako je opće poznato da islam raste na globalnoj razini, usprkos tom porastu do 2050. godine samo će u još dvije zemlje (od ukupno 51) populacija muslimana činiti više od 50 posto.

Natalitet pomaže muslimanima

Muslimani | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Do 2050. godine Pew izvještaj predviđa da će se 30 posto (2,8 milijardi) stanovnika izjašnjavati kao muslimani, za razliku od 31 posto (2,9 milijardi) kršćana. U Europi će vjerojatno do 2050. godine biti 10 posto muslimana, a u SAD-u će to biti druga vjera po veličini. Pretpostavlja se da će rasti broj muslimana jer je sve više mlađih vjernika, te je infantilni mortalitet u opadanju. Istodobno, između 2010. i 2015. godine kod muslimana je zabilježena najveća stopa nataliteta u svijetu, te muslimani trenutno čine gotovo četvrtinu svjetske populacije (23.2 posto).

Židova će ostati dva posto, a većina će ih živjeti u Izraelu. Treba napomenuti doduše da i trenutačno osam od deset Židova živi u SAD-u ili Izraelu, piše Telegraph.

2010. se 16 posto populacije izjasnilo kao vjerski neopredijeljeno, a ta brojka će do 2050. pasti na 13 posto, većinom zato što je riječ o starijim osobama bez djece. Zemlje s najviše nevjernika su bile Kina, Japan i SAD, a za 35 godina će većina njih biti na zapadu.

Na kraju svojeg rada autori su naveli da se njihova analiza bazira na trendovima i trenutnim brojkama, no upozoravaju da bi svaki od ovih događaja - "znanstvena otkrića, oružani sukobi, društveni pokreti, politička previranja, prirodne katastrofe i velike promjene ekonomskih uvjeta" - mogao izmijeniti njihova predviđanja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.