Life
769 prikaza

Hotel za duhove: Već 60 godina nije imao nijednog gosta

Grande Hotel de Calogero
Youtube
Hotel u Italiji s 300 soba imao je više od jednog 'velikog otvorenja', no unatoč tome nije privukao goste

Italija je poznata po ukusnim tjesteninama, pizzi, obali, mafiji, katolicima, lijepoj unutrašnjosti i disfunkcionalnoj politici. Ali je također dom barem jednog 'hotela duhova'. 

Većina ljudi nije nikad čula za Grande Hotel de Calogero. Riječ je o hotelskom kompleksu na Siciliji na kojem se desetljećima obavljaju građevinski radovi i nikad nije imao nijednog gosta. A priča o ovom hotelu pruža savršen uvid u talijansko stanje na tržištu nekretnina.

Italija ima oko 670 djelomično završenih, ali nikad otvorenih građevina. Sve one kao da 'sjede' na mjestu i čekaju bolje sutra. Ukupna vrijednost tih nekretnina procijenjena je na 2.8 milijardi dolara, ali je nužno i investirati u  njih (oko 1.5 milijardi dolara), kako bi se dovršili građevinski radovi. Stoga je najveća šansa da će ostati u stanju u kojem jesu.

Grande Hotel de Calogero | Author: Youtube Youtube

Ako govorimo o Grande Hotelu de Calogeru na Siciliji, ne može se reći da se mnogi nisu trudili maknuti ga s mrtve točke. Naime, prvotno je otvoren prije 61 godinu.

Iako je dva puta obnovljen i doživio je četiri velika otvorenja, ovaj hotel s 300 soba nikad nije ugostio niti jednog gosta. Nimalo ne  čudi onda što je s vremenom postajao samo zapušteniji.

Na prvi pogled, ovom hotelu kao da je bio suđen uspjeh. Smješten je na vrhu Monte Kronia, 400 metara visokoj planini koja predstavlja dom drevne bazilike u kojoj se nalazi svetište Sv. Calogera, sveca iz 16. stoljeća. Planina je inače dio parka prirode, te se odavde proteže pogled na kilometre prirode, a kratka šetnja od hotela vodi do poznatih termi.

Prvi radovi na hotelu počeli su 1954. godine. Nakon 30 godina radova, konačno je sve dovršeno 1984. Ili se barem tako mislilo. Najveći problem bilo je to što nije bilo provizije za menadžerske pozicije, jer je projekt financirala Sicilija, pa nakon što je prvi put hotel proglašen 'gotovim', čekali su i čekali radnike koji bi ga vodili i servirali potencijalne goste.

Nakon nekoliko statičnih godina, vlasti Sicilije preuzele su vodstvo nad ovom nekretninom, koja je pomalo počela trunuti i, nakon nekoliko godina popravaka, ponovno su otvorili hotel (uz veliku pompu) 1993. godine. 

Ali uskoro je otkriveno da je sustav odvodnje bio loše napravljen, pa je odgođeno primanje gostiju.

Grande Hotel de Calogero | Author: Youtube Youtube

Lokalna korporacija koja je osnovana kako bi vodila hotel, napokon je od regionalne vlade dobila 874.000 dolara i izgradila luksuzni sustav odvodnje, pa je 1998. godine hotel (još jednom) otvoren (ovaj put još veličanstvenije), da bi jednako brzo bio zatvoren. Ovaj put su razlozi zatvaranja ostali pomalo nejasni.

Posljednji pokušaj otvaranja dogodio se prije 15 godina, kad je vođenje hotela preuzela nova korporacija investitora. Oni su planirali hotel prispojiti na komunalni sustav odvodnje, no regionalno vijeće nije podnijelo odgovarajuće papire za projekt, te je još jednom pomaknuto otvorenje. 

Unatoč investicijama i vremenu, nakon 61 godine, Grand Hotel San Calogero i dalje je napušten, te je sve manje šanse da će se netko upustiti u pokušaj novog otvaranja, piše Fortune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.