Life
250 prikaza

Iranskoj zatvorenici prijeti bičevanje zbog rukovanja s muškarcem

Atena Farghadani
Twitter/ Die Welt
Atena Farghadani optužena je za 'nepristojno ponašanje' i da je bila u 'ilegalnoj seksualnoj vezi u kojoj nije bilo preljuba'

Umjetnici i aktivistici Ateni Farghadani, koja služi 12-godišnju zatvorsku kaznu u Iranu, prijete nove optužnice i povećanje kazne zbog 'nepristojnog ponašanja', tj. zato što se rukovala sa svojim odvjetnikom. Koji je, igrom slučaja, bio muškarac.

29-godišnja Atena uhićena je u kolovozu 2014. godine, nakon što je nacrtala karikaturu na kojoj su članovi iranskog parlamenta predstavljeni kao životinje.

Njezino suđenje trajalo je svega pola sata, te je u lipnju 2015. godine optužena po mnogim točkama, uključujući i širenje propagande, vrijeđanje predsjednika i grupiranja koje je predstavljalo prijetnju nacionalnoj sigurnosti, tvrdi Amnesty International.

Atena Farghadani  | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Atena je osuđena na 12 godina i devet mjeseci zatvorske kazne. Nakon suđenja, njezin odvjetnik, Mohammad Moghimi, rukovao se s njom kad ju je posjetio u zatvoru, što je pak uzrokovalo podizanje nove optužnice. Uz to što je optužena za nepristojno ponašanje, 'prišiveno' joj je i da se upustila u ilegalne seksualne veze u kojima nije došlo do preljuba.

"Zakon u Iranu je svojevrsna municija ili alat kojeg vlasti mogu koristiti kad žele suspregnuti bilo kakav oblik izražavanja koji ne odobravaju", objašnjava specijalistica za Iran u Amnesty Internationalu, Elise Auerbach.

Dodatne optužnice podignute su u lipnju, ali Farghadanijev slučaj je privukao novu medijsku pozornost nakon što je o njoj objavljen veliki članak u Independentu, iako Amnesty International tvrdi da nemaju nikakve novosti o njezinom slučaju posljednjih mjeseci.

Auerbach tvrdi da je inače tipična kazna da 'neprimjereno ponašanje među osobama suprotnog spola koje nisu u braku' 74 udarca bičem. Ona je također napomenula da je tu kaznu dobio Mohammad Ali Taheri, duhovni vođa koji je dodirnuo zapešće ruke jedne žene u svojoj skupini. 

I Atena i njezin odvjetnik u nekom trenutku moraju zbog svojeg 'zločina' izađi pred sud, no nije poznato kad.

Inače, kad je prvotno uhićena u kolovozu prošle godine, pustili su je u studenom, nakon čega je snimila video kojeg je objavila na YouTubeu, a u kojem je progovorila o brutalnostima u zatvoru, između ostalog i kako su je tukli te ispitivali po devet sati u komadu.

Amnesty International vjeruje da je ponovno uhićena, a naknadno i optužena, u siječnju, upravo zato što je otvoreno progovorila o tome što je preživjela u zatvoru, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.