Life
805 prikaza

Što sve žene nisu mogle raditi u Irskoj 1970-ih godina

Borba za ženska prava 1970-ih
Youtube
S obzirom da sve više Hrvata bježi u Irsku, vrijeme je da naučite neke zanimljivosti iz bliske prošlosti te 'obećane zemlje'

Danas žene diljem svijeta uživaju u svakakvim mogućnostima o kojima su do prije nekoliko desetljeća mogle tek sanjati, a evo jednog takvog popisa, točnije što žene u Irskoj nisu mogle činiti još 1970-ih godina...

1. Zadržati poslove u javnim službama ili u bankama nakon što bi se udale

Žene koje su radile u javnim službama morale su dati otkaz nakon što bi postale supruge.

2. Biti članicama porote

Svaki irski građanin koji je bio član porote, morao je biti vlasnik nekretnine, prema Zakonu o porotnicima iz 1927. godine, što znači da je većina žena bila isključena iz ovog pravnog procesa.

3. Kupovati kontracepciju

Prema Kaznenom zakonu iz 1935. godine, uvoz, prodaja i distribucija kontracepcijskih sredstava bila je ilegalna. Kao rezultat, većina žena nije imala pristup kontracepciji, osim piluli koja je ponekad znala biti prepisana kao 'regulator menstrualnog ciklusa'.

4. Piti u pivnici

Tijekom 1970-ih godina, većina barova je branila ženama ulazak, a oni koji su to dozvoljavali većinom nisu ženama točili pivo.

Borba za ženska prava 1970-ih | Author: Youtube Youtube

 

5. Pokupiti dječji doplatak

1944. godine donešen je zakon o isplatama dječjih doplataka, no bilo je izričito napomenuto da su se novci mogli isplatiti samo ocu.

 

6. Žene nisu mogle dobiti zabranu prilaska za nasilnog partnera.

 

7. Prije 1976. godine nisu mogle posjedovati svoj dom

Prema irskom zakonu, žene nisu smjele dijeliti obiteljski dom, tj. biti djelomične vlasnice, te su njihovi supružnici mogli prodati imovinu bez njihovog pristanka.

8. Žene nisu mogle odbiti seks supruzima

Suprug je imao pravo spavati sa svojom ženom kad je to poželio, a pristanak nije bio potreban, u očima zakona.

9. Nisu mogle odabrati služeno prebivalište

Jednom kad bi se udala, žena je morala kao službenu adresu preuzeti muževu.

10. Žene nisu mogle dobiti istu plaću za poslove koje su radili i muškarci

U ožujku 1070. godine, prosječna satnica za žene je bila pet šilinga, dok je za muškarce ona iznosila malo više od devet šilinga. Većina žena je bila plaćena manje od svojih kolega, piše Irish Central.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.