Znanost
7141 prikaza

Najveći otok: Ovako izgleda bez leda

Grenland
Pixabay
Dramatična upozorenja o brzom topljenju leda često su ignorirana

Znanstvenici su proizveli zapanjujuću vizualizaciju Grenlanda - bez ledenog pokrova.

Izrađena je nakon nekoliko desetljeća prikupljanja podataka o položaju i obliku litosfere, čvrstog kamenog pokrova Zemlje, i okolnog morskog dna. Ključne su to informacije potrebne za razumijevanje kako ogromni otok može reagirati na globalno zagrijavanje.

Da se otope svi ledenjaci na Grenlandu globalne razine mora porasle bi za 7,42 m.

A sve je je jednostavan izračun: ako znate visinu gornjeg dijela ledene ploče i oduzmite od toga visinu podloge - dobivate volumen: 2,9 milijuna kubičnih kilometara leda.

"To nam daje potencijalnih sedam centimetara rasta mora - malo više nego što smo mislili, ali ne i puno više", objasnio je dr. Mathieu Morlighem s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu. Grenland godišnje gubi oko 260 milijardi tona leda što zvuči puno - i jest, ali nitko ne očekuje smak svijeta sutra - barem još stoljećima.

Bez obzira na to, koliko brzo će doći do promjene su pitanja koja uvijek muče znanstvenike i nove karte mogle bi ponuditi barem dio odgovora.

Grenland - topografija | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

"Ako pokušavate shvatiti oblike ledene ploče, najvažnija informacija je debljina leda", rekao je za BBC profesor Jonathan Bamber. "Brzina kretanja leda proporcionalna je četvrtoj potenciji debljini leda, tako da razlike u debljini stvaraju ogromne razlike u brzini leda u našim modelima, ali i stvarima poput termodinamike, jer je deblji led topliji od tankog leda" .

Šarolika karta je dramatičan prikaz inicijative BedMachine koji je nastojao povezati sve što znamo o onome što se nalazi ispod i oko ogromne ledene ploče.

Znanstvenici koji su radili na ovom projektu objavili su sažetak svojih otkrića u radu u Geophysical Research Letters prošlog mjeseca, a sada, na zahtjev profesora Bambera, britanski antarktički istražni odjel (BAS) stavio je podatke u vizualno razumljiv oblik.

Zanimljive značajke uključuju kanalizirani teren koji hrani moćni Jakobshavn ledenjak na zapadu Grenlanda. Jakobshavn je odgovoran za gubitak 6,5% ledenog pokrova. Pogledajte kralježnicu na Grenlandu i vidjet ćete mega-kanjon koji se proteže prema sjeveru prema drugom od velikih gubitaša leda na teritoriju - Petermann ledenjak.

U proučavanju skrivenog krajolika, znanstvenici su sada prilično sigurni da oba ledena strujanja sjede na vrhu sustava doline, koja su bila prekinuta rijekama koje su tekle preko Grenlanda davno prije no što je postojala ledena ploča.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.