Life
441 prikaza

ISIL-ovo novačenje: "Nisi tu da zadovoljiš majku, nego Alaha"

Žene u Iraku
Lewis Whyld/Press Association/PIXSELL
Jedna britanska muslimanka provela je godinu dana na tajnom zadatku kako bi snimila radikalne islamske regrute na djelu

Muslimanka iz Velike Britanije, koristeći ime Aisha, godinu dana je glumila zbunjenu ženu koja pokušava voditi uravnotežen život, balansirajući svoje azijsko podrijetlo s modernim, zapadnim gradom u kojem je živjela - Londonom. 

Cijelo vrijeme je bilježila kamerom svoje dogodovštine, te je njezin film - ISIS: The British women supporters Unvelied - prikazan prije nekoliko dana na Channel 4.

Kad je započela ovo putovanje, pitala se hoće li joj pristupiti regruti ISIL-a, kao i postoje li uopće u Londonu žene pokušavaju radikalizirati druge mlade žene.

Nakon nekoliko mjeseci objavljivanja tweetova kojima je davala podršku radikalnom islamu, dobila je savjet da otputuje u Siriju i pridruži se Islamskoj državi.

Zatim je zatražila od Sally Jones - bivše pjevačice punk grupe koja je danas poznata kao Umm Hussain al-Britani - savjet na Twitteru, rekavši da njezina majka ne želi da nosi hidžab.

Jones je javno odgovorila na njezin upit: "Možda ne bi bilo loše da se pridružiš ISIL-u? Ti nisi ovdje kako bi zadovoljila svoju mamu, nego kako bi zadovoljila Alaha i to je podsjetnik za sve vas".

Nakon toga je Jones poslala privatnu poruku Aishi: "Počni štedjeti za avionsku kartu i nemoj nikome reći za to".

Ubrzo nakon toga počeli su joj pristupati i drugi regruti za ISIL. "Ako trebaš novce za kartu, iskoristi maminu kreditnu karticu kako bi rezervirala kartu", savjetovala joj je jedna žena.

Sve više otvorenog novačenja

Aisha je nastavila komunicirati na Twitteru s korisnicima koji su navodno živjeli u Islamskoj državi, no također je počela pratiti aktivnosti tri žene u Londonu koje su bile izrazito naklonjene ISIL-u, kojem su pružale javnu podršku.

"Odi u Siriju ako želiš uživati u najboljoj Alahovoj zemlji na svijetu", napisala je Umm Usmaan.

"Oslobodili smo se svih muslimana u SAD-u koji šute o ubojstva muslimana u Islamskoj državi, a kojima rukovodi Amerika", izjavila je Umm L.

Nakon što je prošlog ljeta prisustvovala prosvjedima ispred džamije u Regents parku u središtu Londona, te objavila fotografiju događaja na Twitteru, upitavši se pritom zašto ondje nije bilo više "sestara", kontaktirao ju je Abu Haleema, radikalni islamist koji je u siječnju bio uhićen i optužen za terorističko djelovanje.

On je Aishi napisao da  je može spojiti sa ženama koje vode grupe za učenje u Londonu. Haleema je navodno protjeran s društvenih mreža, te mu je oduzeta putovnica nakon optužbi da je "poticao na terorizam". No svejedno je pozvao Aishu da se pridruži u dijeljenju letaka ispred McDonaldsa u istočnom Londonu. 

Ondje je napokon upoznala žene koje je pratila na Twitteru posljednjih osam mjeseci.

Nakon dva sata dijeljenja letaka, Umm L. je uzela njezin broj telefona, a Umm Usmaan se predstavila kao savjetnica za profesionalnu orijentaciju. Nekoliko dana poslije, pozvali su je da se pridruži jednoj grupi za učenje. 

Treća tviterašica koju je Aisha pratila, držala je predavanje na kojem je pričala okupljenim ženama (dok su djeca trčkarala između njih) o jednom ISIL-ovom borcu kojeg je poznavala putem Facebooka, piše Daily Beast.

"On je stalno ponavljao: 'Neka mi Alah oprosti, samo neka mi Alah oprosti zbog svih opravdanja koje sam tražio svih ovih godina; neka mi Alah oprosti jer sad napokon vidim odgovore; pravi život je u džihadu'".

Nakon toga je napala zapadne zemlje što nisu zauzele stav na Bliskom istoku i rekla: "Što možete učiniti osobi koja pogleda u cijev puške i vidi Raj koji će uslijediti?! Što možete učiniti?.. A ne kao ove kukavice koje gađaju raketama i ubijaju nevine ljude. Oni su kukavice zato što nikad ne dođu licem u lice i ne stupe na tamošnje tlo".

Ne treba zaboraviti da su radikalizirani Europljani isti oni koji su počinili napade u Parizu 13. studenog, pri čemu je ubijeno 130 ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.