Life
45052 prikaza

Ispovijest s Golog otoka: "Homoseksualci nas siluju!"

Goli otok
Petar Glebov (PIXSELL)
Najzloglasniji zatvor bivše Jugoslavije godinama je čuvao neke od najopasnijih zločinaca bivše država

Prvi zatvorenici počeli su stizati na Goli otok u vrijeme rezolucije Informbiroa - bili su to uglavnom politički zatvorenici, počinje tekst star gotovo pet desetljeća. Objavljen krajem 1971. godine u Susretu autora Miće Adamovića opisuje mračnu stranu Golog otoka nakon što je pretvoren u "običnu" kaznionicu.

U to vrijeme su kazne na Golom otoku izdržavali samo mladi prijestupnici, ali ni njihove priče po povratku kući ne dodaju slici kaznionice, već ranije stvorenoj na temelju ispovijesti političkih zatvorenika, ništa svjetliju nijansu. S druge strane, bilo je sve više onih koji su otišli u drugu krajnost. "Oni" tamo rade, mogu se kretati po otoku, siti su, pa kakva je to kazna?

I tu počinje priča Miće Adamovića.

Valja odmah reći da Goli otok nije ono što većina zamišlja. Istina, na njemu je ograničeno kretanje osuđenih za vrijeme radnog vremena, ali kada osuđeni imaju slobodnog vremena cijeli otok (prosječno širok oko dva i pol kilometra) je njihov, piše on.

Otok je dobrim dijelom pošumljen. Betonske prometnice i pješačke staze povezuju mnoge pogone s naseljem gdje borave osuđeni s uprvaom doma, zgradom hotela, restorana...

Josip Broz Tito razočaranje Top News Zašto Tito nikad nije dobio Nobelovu nagradu?

U prijemno-otpusnom odjeljenju mlade osuđenike dočekuju psiholog, psihijatar i pedagog. Suvremenim metodama rada kao što je, recimo, psihoterapija - osuđeni se rasterećuju napetosti i stresova koji su nastali kao posljedica uhićenja, suđenja, izricanja presude, kidanja emotivnih veza s roditeljima, djevojkom, prijateljima i poznanicima. U tom odjeljenju osuđeni se psihološki pripremaju za život i rad u domu.

"U radu prijemno-otpusnog odjeljenja, pripremu za rad smatramo vrlo važnim zadatkom", kaže psiholog Mijat Ravlić (33). "Stjecanje radnih navika je naš centralni zadatak u procesu resocijalizacije većine delinkvenata, koji uglavnom krivična djela čine protiv privatne i društvene imovine. Na Golom otoku osuđeni mladići stječu radne navike veoma brzo u pogonima za izradu stolica, keramičkih pločica i druge robe koja se izvozi - isključivo u Sjedinjene Američke Države."

Ravlić nam je rekao da u prijemno-otpusnom odjeljenju provode 20, pa i više dana ne samo oni mladići koji dolaze na izdržavanje kazne već i oni koje za mjesec-dva dana čeka sloboda. Poslije završenog radnog vremena, osuđeni mladići se vraćaju u svoja naselja. Ona, mora se priznati, više liče na neko omanje selo, nego na zatvor. Odatle jedni odlaze u školu, drugi u biblioteku, tv-salu, na sportske terene...

Uprava Kazneno-popravnog doma Rab na Golom otoku, veliku pažnju posvećuje onim osuđenicima koji trebaju koristiti godišnji odmor. Onima koji su se tijekom godine posebno istaknuli i zalagali na poslu, dozvoljava se korištenje godišnjeg odmora izvan Golog otoka.

Osuđeni Ljupče Taškov, iz okolice Skopja, koji na Golom otoku izdržava dužu kaznu, želio je do kuće letjeti avionom. U upravi KPD Rab, dugo su razmišljali bi li mu to dopustili. 

"Postojala je, naime, bojazan pojedinih odgajatelja da Taškov ne otme avion", kažu u KPD Rab. "Riskirali smo..."

Zatvorskim brodićem Ljupče Taškov prebačen je do Jurjeva, a zatim autobusom nastavio do Rijeke. S aerodroma na otoku Krku, vinuo se avionom put Skopja.

Sumnje pojedinih odgajatelja da će Ljupče eventualno oteti avion i natjerati pilota da sleti na neki aerodrom u inozemstvu, bile su bez osnova. Nakon isteka odmora, on se vratio na Goli otok.

Armin Tatarević Kakav život... Life 'Preživio sam pobune na Golom otoku, Lepoglavi, Gradiški'

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 1971., godišnji odmor izvan Golog otoka koristilo je 175 osuđenih. Osim toga, u istom periodu uvjetno je pušteno na slobodu njih 85, rješenjem upravitelja zatvora Ivana Saftića još 81, rješenjem Republičkog sekretarijata za pravosuđe i opću upravu SR Hrvatske. Tome treba dodati i podatak da je uprava doma dozvolila mladim osuđenicima neograničeno dopisivanje s rodbinom i posjete svakog tjedna.

"Nastojimo da roditelji postanu aktivan faktor u preodgoju osuđenika", kaže upravitelj Ivan Saftić. "Samo za osam mjeseci ove godine osuđenicima je došlo u posjetu 1.150 posjetitelja. Oženjeni imaju poseban popust. Po pravilu, žena osuđenika može, ako to želi, i više dana ostati u posjeti svom suprugu. Smatramo da je to veoma važno radi čuvanja integriteta bračne zajednice."

Sumornost, strog režim i česte kazne za svaku sitnicu, danas ne postoje na Golom otoku. Ali ne treba se zavaravati. Goli otok je ipak mjesto gdje osuđenima ne "cvjetaju ruže". To je zatvor, istina, s nešto blažim tretmanom nego drugdje, ali ipak zatvor.

Činjenica je da osoblje KPD Rab sve čini da olakša život osuđenima. Koliko u tome uspijeva - posebna je priča. Sudeći po anketama koje uprava provodi među osuđenima koji uskoro odlaze s Golog otoka, proces grupnog preodgoja s uspjehom prolazi najveći broj osuđenih. Neki, međutim, i dalje ostaju čvrsto uvjereni da je životni put koji su odabrali - najbolji.

"Bio sam lopov prije dolaska na Goli otok, ali lopov kakvog će zemljina kugla zapamtiti, tek ću postati", kaže jedan osuđenik iz Rijeke, koji je ovamo poslan na izdržavanje nekoliko godina kazne zbog teških provala. On, inače, smatra da je "nevino osuđen" i da mu na sudu nitko nije vjerovao.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Maximus 17:02 20.Veljača 2019.

  pod hitno otvoriti goli otok

 • Avatar kvasac40
  kvasac40 12:20 20.Veljača 2019.

  Raj na zemlji je bio taj Goli otok,a bilo bi dobro da i danas postoji taj zatvor.